A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at arya@omghackers.com

Sebenarnya tahukah anda, setiap aplikasi, servis, atau ‘sesuatu’ yang mempunyai enjin cariannya sendiri besar kemungkinan juga mempunyai satu jabatan pengkaji kecerdasan buatan?

Samalah halnya dengan Facebook, mereka mempunyai satu jabatan yang dipanggil Facebook AI Research (FAIR), terdiri dari ramai saintis yang mengkaji akan rangkaian neural.

Baru-baru ini mereka mendedahkan kajian tentang bagaimana rangkaian neural yang dicipta mampu menterjemahkan muzik dari satu genre atau stail, dan satu set alat-alat muzik kepada jenis/genre yang lain.

FAIR menjadi pasukan penyelidik kecerdasan buatan pertama membuat kaedah pembelajaran tanpa pengawasan untuk mencipta muzik berketepatan tinggi dengan menggunakan rangkaian neural.

FAIR menggunakan pendekatan kaedah pengkodan auto yang kompleks, yang membolehkan rangkaian tersebut memproses audio dari input yang tidak pernah dilatih.

Lihat bagaimana contoh ia beraksi melalui video ini.

Sumber berita: TNW