A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at arya@omghackers.com

EaseUS merupakan syarikat pembangun perisian yang tidak asing lagi kepada omghackers. Kami pernah membuat ulasan tentang beberapa dari barisan pelbagai produk mereka. EaseUS Data Recovery Wizard Free adalah sebuah perisian pemulihan data yang dapat digunakan pada sistem operasi Windows dan juga Mac.

kebanyakan daripada kita terutamanya pengguna akhir dan juga pengguna purata tidak pernah mengambil kisah atau peduli mengenai salinan sandaran pada fail-fail penting, terutamanya yang melibatkan hal-hal kerja. Apabila data tersebut rosak, mulalah tercari-cari cara untuk mendapatkan semula fail-fail tersebut. Disinilah perisian EaseUS Data Recovery Wizard bertindak menjadi penyelamat.

Perisian ini mampu memulihkan data dari PC, laptop, cakera keras, SSD, USB, kad memori, kamera digital dan sebagainya lagi.

EaseUS Data Recovery Wizard ini mampu mengembalikan data untuk keadaan pemadaman/kehilangan data secara tiba-tiba, memformat, kerosakan cakera keras, serangan virus terutamanya serangan ransomware / malware, kegagalan sistem, kehilangan volume, operasi yang tidak betul atau sebab-sebab lain.

Di bawah ini saya sertakan gambar tangkap layar paparan antaramuka pengguna EaseUS Data Recovery Wizard.

Tatacara penggunaan perisian ini adalah amat mudah. Seseorang itu tidak memerlukan pengetahuan teknikal yang mendalam bagi mengendalikannya. Apabila anda memulakan program ini, anda akan terus dipaparkan kesemua ruang storan yang dilekapkan pada peranti.

Apa yang anda perlu lakukan ialah:

  1. Klik sahaja pada mana-mana ruang storan yang anda mahu, kemudian klik ‘Scan’.
  2. Seterusnya EaseUS Data Recovery akan mula melakukan imbasan.

Untuk pengetahuan anda, imbasannya akan terbahagi kepada dua bahagian. Satu ‘Quick Scan’, dan kedua adalah ‘Deep Scan’.

Quick Scan adalah satu bentuk imbasan asas, manakala Deep Scan pula ialah imbasan lebih ‘mendalam’ yang akan menjejak semua dokumen-dokumen yang hilang atau dipadam/terpadam, foto-foto dan fail-fail media dengan teliti. Bukankah ini satu ciri yang sekian lama anda tercari-cari?

Setelah itu, pilih mana-mana fail yang anda mahu lalu klik butang ‘Recover’.

Tunggu sehingga proses pemulihan selesai. Itu sahaja. Mudah bukan? Ianya bukan sahaja mudah, tetapi juga sangat pantas dan berkesan mendapatkan kembali pelbagai data yang terpadam secara sengaja mahupun tidak.

Buat masa ini, versi percuma membolehkan anda mengembalikan data sebanyak 2GB (rujuk laman sesawangnya). Anda boleh naik taraf dari versi percuma kepada versi Pro atau Pro + WinPE melalui pautan ini:

>>> EaseUS Data Recovery Wizard

Pada pendapat saya, versi Pro sudah mencukupi untuk kebanyakan pengguna di luar sana. Ia dapat digunakan selama mana yang anda mahu. Tetapi jika anda naik taraf pula kepada versi Pro + WinPE, anda akan dapat menggunakan fungsi bootable media, yang akan diperlukan sekiranya sistem operasi gagal untuk dimulakan atau boot.

Terdapat juga versi ‘Technician’ yang lebih mahal namun menawarkan ciri komunikasi dengan pelanggan, sesuai bagi mereka yang bekerja sebagai Juruteknik Komputer. Selain itu, jika anda hendak menaik taraf perisian ini dengan lebih mudah, klik sahaja pada butang ‘Upgrade Now’, dan tekan pula pada ‘Buy Now’.

Berikut saya paparkan pula contoh hasil dari imbasan Deep Scan:

Sememangnya amat memuaskan hati dan berbaloi, sesuai dengan harganya yang ditawarkan. Jika anda mampu, saya sarankan supaya anda naik taraf agar anda dapat menggunakan sepenuhnya ciri-ciri premium yang ada pada versi Pro. Harganya dalam Ringgit Malaysia lebih kurang RM280.