Telco Sebenarnya Terlebih Cas Harga Kepada Rakyat Malaysia!

Betul juga kenyataan saudara kita ni. Telco kita sebenarnya claim perjalanan lebih dengan pengguna. Kalau kerja kerajaan, dah boleh didakwa dengan SPRM dah. Dan sebenarnya memang Facebook dan Google sudahpun ada ibu pejabat mereka di Malaysia. Kandungan Facebook dan Google sudahpun “disalin” di server Malaysia. Dalam erti kata mudah, kandungan yang kita akses seharian sebenarnya adalah “salinan” kandungan asal daripada server utama.

Sebab itulah kalau kita bermain permainan atas talian, kita akan dapati ping kita selalu tinggi. Permainan atas talian tidak mempunyai server tempatan. Dalam permainan atas talian barulah kita boleh lihat kemampuan sebenar telco kita. Ini barulah boleh dikatakan “internet” kerana kita sedang melayari data yang ada di luar negara.

Sebenarnya kita ni sudah banyak terlebih bayar. Harga internet kita sangat mahal, tak padan dengan apa yang telco bagi.

“Hey telco, i want to watch YouTube”

“Don’t worry, we have YouTube at home”

*Tarik data dari server Malaysia

Murung Mohowongso
Murung Mohowongsohttp://omghackers.com
Hobi saya membeli belah atas talian. Ketagih dalam mengumpul gajet dan semua mainan yang tidak mampu dibeli semasa zaman kanak-kanak dahulu. Akan ambil masa minima 2 minggu membaca review dan buat ulangkaji sebelum membeli sebarang produk. Sangat tidak suka berpura-pura dan juga orang yang berpura-pura. Asertif dan introvert, tapi tak pernah biadap. Hubungi saya di [email protected]

Artikel Terkini

spot_imgspot_img

Artikel Berkaitan

Apa pendapat anda?

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
spot_imgspot_img
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x