More

  Tak Mengaku Digodam : Cubaan Bela Diri Akhirnya Memakan Diri

  Buletin Jejes : Kesengalan Ubi Netizen Jiran Mendedahkan Kependekan Akal Fikiran Sendiri

  Semalam telahpun tular kejayaan #OpsGanyang dengan pembuangan lebih 20 ribu data anggota tentera TNI lengkap dengan nama, nombor badan, nombor ID, pangkat dan data-data sulit. Indonesia membalas dengan cubaan membocorkan data ketenteraan Malaysia. Tapi hampa, kerana data ‘ketenteraan’ yang dibocorkan hanyalah data daripada Maktab Tentera Diraja, sebuah sekolah menengah di bawah tanggungan Kementerian Pertahanan.

  Gagal mendunia, sekali lagi mereka cuba menidakkan kekalahan dengan mendakwa data-data yang didedahkan dalam #OpsGanyang hanyalah data daripada social engineering yang dikumpul daripada media sosial. Mereka masih lagi tak mengaku digodam dan sebolehnya mahu berdolak-dalih. Saya tak tahu lah apa etika kerja dalam TNI tapi kalau benar kenyataan ini, maka TNI adalah badan ketenteraan yang perlu semak semula peraturan mereka.

  Nombor badan pun letak dalam media sosial ke???
  Bukan rahsia???

  Siapakah yang begitu sengal ubi untuk meletakkan nombor badan, nama penuh, pangkat dan lokasi bekerja dalam media sosial masing-masing? Tambahan pula bekerja dengan agensi keselamatan. Tidakkah majikan atau atasan memberikan peringatan atau pekeliling tentang data sulit?

  Sebelum perkara semakin parah, Indonesia seharusnya sedar kesilapan dan mengaku akan sifat mereka yang tidak pernah berubah. Selalu dengki, tidak usul periksa dan selalu bertindak berlebihan dalam setiap hal. Belum pun terbukti kesalahan, sudahpun dengan kurang ajar bertindak jelek terhadap KDYMM. Ini adalah satu penghinaan yang lebih besar. Ini juga bukan kali pertama. Berhentilah berlagak seperti abang besar kerana perangai kalian tidak ubah seperti budak kecil.

  Murung Mohowongsohttp://omghackers.com
  Hobi saya membeli belah atas talian. Ketagih dalam mengumpul gajet dan semua mainan yang tidak mampu dibeli semasa zaman kanak-kanak dahulu. Akan ambil masa minima 2 minggu membaca review dan buat ulangkaji sebelum membeli sebarang produk. Sangat tidak suka berpura-pura dan juga orang yang berpura-pura. Asertif dan introvert, tapi tak pernah biadap. Hubungi saya di [email protected]

  Artikel Terkini

  Artikel Berkaitan

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  0
  Would love your thoughts, please comment.x
  ()
  x
  %d bloggers like this: