More

  Tahukah Anda, Windows Security Ada Fungsi Perlindungan Dari Ransomware?

  Ransomware semakin menjadi satu ancaman nyata lagi berbahaya terutamanya kepada pengguna Windows. Ia bukan sahaja akan menyekat akses pengguna kepada data, bahkan menuntut pembayaran wang tebusan sebelum penyahsulit diberikan.

  Keadaan menjadi semakin rumit apabila kini pengendali ransomware sedang giat menggunakan dua kali enkripsi, supaya mereka dapat memeras ugut dua kali ganda.

  Dalam kes Colonial Pipeline, syarikat berkenaan telah membayar sejumlah 75 bitcoin, atau lebih kurang $5 juta dollar kepada penggodam. Mereka terpaksa membayar wang tebusan, kerana isu pembekalan gas sudah menjadi satu bentuk krisis di AS.

  Menyentuh mengenai Windows Security, fungsi perlindungan ransomware wujud, tetapi tidak diaktifkan secara lalai.

  Cara untuk mengaktifkannya mudah sahaja. Anda buka “Windows Security”, hala ke “Virus & threat protection”>”Ransomware protection”. Tukar tombol “Controlled folder access” kepada ‘On‘. Pilih mana-mana folder yang anda ingin lindungi dari akses yang tidak diingini.

  Kami masih mengesyorkan supaya anda memasang juga perisian antivirus sebagai perlindungan lapisan pertama kepada sistem operasi. Semoga kita semua tidak menjadi mangsa kepada ransomware yang semakin berkembang saban hari.

  *Dalam gambar, abam memang gunakan dua akaun OneDrive sebagai backup. Ada yang tanya, cloud storage apa yang terbaik untuk digunakan. Jawapan mudah, ialah cloud storage yang korang mampu langgan untuk gunakan.

  Artikel Terkini

  Artikel Berkaitan

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  0
  Would love your thoughts, please comment.x
  ()
  x
  %d bloggers like this: