More

  Apple Music Lossless Audio

  Entahlah. Ikutkan hati, malas nak ‘cover’ berita ni, sebab macam tak ramai je pengguna Apple Music dalam fan base di sini (Apple Music user say hey).

  Tapi sebab ada satu perkara kelakar yang ingin abam kongsikan, maka.. keluarlah post ini.
  Sebagaimana kita sedia maklum, Apple merupakan syarikat yang berusaha menjadikan teknologi Bluetooth dan tanpa wayar sebagai medium arus perdana (walaupun peranti pertama yang membuang headphone jack bukanlah iPhone, sebaliknya Oppo).

  Menurut Apple, teknologi sambungan tanpa wayar perlu dijadikan sebagai teknologi utama yang digunakan oleh semua orang pada masa hadapan. Tetapi, tidak disangka pada tahun 2021, ‘peperangan’ antara perkhidmatan penstriman muzik telah menyebabkan ‘lossless audio’ dimasukkan ke dalam tawaran semasa.

  Apple tidak mahu ketinggalan dalam penawaran yang sama. Disebabkan itu, bulan depan Apple Music akan mempunyai pilihan ‘HiFi audio’ dalam aplikasi, diiringi Spatial Audio dan Dolby Atmos.

  Lalu punchline-nya mana?

  Anda perlukan fon kepala berwayar untuk mendengarnya.

  Sebabnya?

  Audio berkualiti CD mempunyai kadar bit 1411kbps. Kebanyakan codec audio hi-res yang ada masih belum dapat menyamai kadar bit ini, contohnya aptx HD dapat mencapat sehingga 576kbps, manakala LDAC pula sehingga 990kbps.

  *Insert Thanos – Back to me meme here. Tukarkan Thanos kepada fon kepala berwayar*.

  Artikel Terkini

  Artikel Berkaitan

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  0
  Would love your thoughts, please comment.x
  ()
  x
  %d bloggers like this: