Uncategorized

Asas SQLi – Tutorial S5

kita baca point-point bagi siri kelima ini dahulu Kumpul Data – Jadi sekarang anda sudah dapat lihat table yang ada dalam laman tersebut , langkah terakhir ini ialah untuk mengumpul Data daripada table. – Jadi , perkara asas yang biasanya penggodam lakukan ialah mencari table yang mengandungi maklumat Admin / users bagi membolehkannya mendapatkan maklumat […]

Uncategorized

Asas SQLi – Tutorial S4

Janjang tak mau cite panjang, jom kita tengok langkah seterusnya selepas kita dah dapat nombor2 ajaib tu.. Kumpul Maklumat – Setelah kita mendapat no ajaib iaitu 8, 3, 4 dan 5 , disini kita akan cuba dapatkan pula maklumat versi / database yang digunakan laman ini. – Jadi , anda hanya perlu tambah arahan version() atau […]

Uncategorized

Asas SQLi – Tutorial S3

  Dalam siri kedua yang lalu kita dah tau bagaimana hendak dapatkan bilangan column yang berada dalam database pada satu-satu laman. Sekarang ni ape yang kita nak buat dengan bilangan column yang kita dapat? Daripada bilangan column , kita boleh keluarkan maklumat daripadanya. Maklumat column yang mana ‘vulnerable’ untuk di suntik dengan SQL setersnya. Ikuti […]

Uncategorized

Asas SQLi – Tutorial S2

Untuk intro, janjang harap korang dapat paham sedikit sebanyak macam mane nak tau laman sesawang itu boleh di suntik atau tidak pada siri 1 yang lepas. Untuk siri dua ini, janjang fokus pula cara macam mana nak cari column yang boleh diceroboh pada database untuk dapatkan maklumat setelah kita tahu yang laman tersebut boleh disuntik. […]

Uncategorized

Asas SQLi – Tutorial S1

Mari kita belajar asas SQLi sama- sama. Janjang edit sikit ayat ikut cite rasa sendiri. Banyak nak kena kredit ni. Yela, Janjang pon baru belajar juga, jadi kenalah cari rujukan banyak terutama kepada KenaHack dan beberapa forum komuniti hacker. SQL Injection ( SQLi Tutorial ) 5 perkara yang anda perlu tahu tentang SQLi – Asas […]

Uncategorized

Apakah Google Dork

Salam ramadhan semua…Disebabkan janjang nak hilangkan ngantuk, janjang buat2 bz depan bos janjang. dan terhasil lah entri pendek ni. kalau ade yang rase entri ni tak betul boleh bgtau yer. Ok la, sebelum mulakan entri untuk asas SQLi (SQL injection), ade baiknyer janjang mulakan dengan pengenalan apakah itu Google Dork. istilah ni selalu hacker guna […]

Uncategorized

Kemahiran Asas Penggodam – Password Hacking II

Kemahiran Asas Penggodam – Password Hacking sudah masuk bahagian kedua..untuk hari ini, Hac akan terangkan dengan lebih lanjut berkenaan dengan kemahiran asas hacker ini..kerana apa? kerana bahagian major dari kehendak penggodam ialah nama pengguna (username) dan KATA LALUAN (password)..mari kita mulakan dengan 4 teknik yang telah hac terangkan dalam entry yang lepas : Kemahiran Asas […]

Uncategorized

Kemahiran Asas Penggodam – Password Hacking

Kemahiran Asas Penggodam (Basic Hacker’s Skills) BAHAGIAN PERTAMA ini ditulis oleh Mr.Hac setelah agak lama Hac tak menulis entry mengenai hacking..maklum la..duk terkejar entry HOT untuk tingkatkan trafik..sekarang dah ada widget apesal, boleh duduk tenang sikit la..heheh.. Untuk entry Bahagian Pertama ini, biarlah Hac mulakan dengan Jenis Password Hacking..Jenis/Cara Password Hacking boleh dibahagikan kepada 4 […]