Sindiket Penjualan Data Peribadi Semurah RM199

Apa itu rahsia sulit dan peribadi?

Tiada lagi rahsia apabila wujud satu sindiket penjualan data peribadi pengguna yang lengkap dengan pelbagai maklumat, termasuklah info bank.

Jenayah ini mendapat perhatian dari pihak polis Bukit Aman. Timbalan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Bukit Aman, Datuk Mohd Kamarudin Md Din berkata, pihaknya hanya dapat melakukan siasatan terperinci sekiranya mereka ada menerima laporan dari orang ramai.

Apa yang mengejutkan, data seperti jumlah simpanan wang bakal mangsa turut dijual di media sosial.

100 data pengguna mengandungi butiran seperti nama, nombor telefon, alamat, dan jumlah simpanan wang di bank boleh dibeli pada harga RM199 sahaja.

Maklumat sulit ini seterusnya dihantar ke emel pembeli selepas pembayaran dibuat. Tidak pelik, apabila Macau Scam berleluasa. Penjualan data seperti ini berpotensi meningkatkan lagi kegiatan sindiket untuk memperdaya mangsa dan kemudian ‘mencuci’ duit menggunakan artis.

Senang buat duit.
Sumber: Harian Metro.
#OMGHNews #MacauScam
#PrivacyMatters

Murung Mohowongso
Murung Mohowongsohttp://omghackers.com
Hobi saya membeli belah atas talian. Ketagih dalam mengumpul gajet dan semua mainan yang tidak mampu dibeli semasa zaman kanak-kanak dahulu. Akan ambil masa minima 2 minggu membaca review dan buat ulangkaji sebelum membeli sebarang produk. Sangat tidak suka berpura-pura dan juga orang yang berpura-pura. Asertif dan introvert, tapi tak pernah biadap. Hubungi saya di [email protected]

Artikel Terkini

spot_imgspot_img

Artikel Berkaitan

Apa pendapat anda?

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
spot_imgspot_img
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x