More

  SHAREit: Kerentanan Aplikasi Popular Membolehkan Data Diakses Pihak Ketiga

  SHAREit, sebuah aplikasi popular di telefon pintar untuk berkongsi fail di antara dua peranti. Berpusat di Singapura, aplikasi ini mendapat tempat dan populariti dengan cepat kerana mudah digunakan dan berfungsi dengan baik.

  Tetapi, baru-baru ini terdapat laporan daripada firma keselamatan siber, Trend Micro yang melaporkan bahaya pada aplikasi ini. Mereka mendakwa aplikasi Share It mempunyai beberapa kerentanan yang membolehkan pihak ketiga menyuntik kod hasad dan mencuri data penting daripada peranti anda.

  Trend Micro mendapati SHAREit menyediakan fungsi yang membolehkan ia memasang fail APK bernama ‘sapk‘ yang boleh digunakan untuk memasang aplikasi hasad. Ini membolehkan suntikan kod dari jauh apabila pengguna menekan pada URL. SHAREit mempunyai fungsi yang dapat diakses dengan menggunakan URL.

  Trend Micro menasihati agar pengguna sentiasa mengemaskini aplikasi untuk mengelakkan mereka terdedah kepada sebarang risiko daripada godaman data dan kerentanan aplikasi. India juga telah menyenarai hitam aplikasi SHAREit pada Jun 2020 lalu kerana didakwa mempunyai kaitan dengan kerajaan negara China.

  Sumber : NDTV 

  Murung Mohowongsohttp://omghackers.com
  Hobi saya membeli belah atas talian. Ketagih dalam mengumpul gajet dan semua mainan yang tidak mampu dibeli semasa zaman kanak-kanak dahulu. Akan ambil masa minima 2 minggu membaca review dan buat ulangkaji sebelum membeli sebarang produk. Sangat tidak suka berpura-pura dan juga orang yang berpura-pura. Asertif dan introvert, tapi tak pernah biadap. Hubungi saya di [email protected]

  Artikel Terkini

  Artikel Berkaitan

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  0
  Would love your thoughts, please comment.x
  ()
  x
  %d bloggers like this: