More

  Serba Dinamik Akan Mengeluarkan Teknologi Membran Termaju

  Serba Dinamik Group Bhd dan Membrane Technology (M) Sdn Bhd (MTM), syarikat sampingan Universiti Teknologi Malaysia (UTM), menandatangani Memorandum Perjanjian untuk bekerjasama dalam pembuatan dan pengembangan teknologi membran termaju bagi rawatan hemodialisis, rawatan air dan air kumbahan.

  Isu air yang menjejaskan ribuan isi rumah di Malaysia tahun lalu telah menunjukkan kepentingan air bersih, kata Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan Serba Dinamik, Datuk Dr Ir Mohd.

  Kerjasama dengan MTM ini akan menjadi usaha pembuatan membran berskala industri pertama di Malaysia.

  Serba Dinamik akan menyumbang sebanyak RM25 juta untuk projek itu, yang akan diimplimentasi selama lima tahun sebelum dikomersialkan.

  Kilang pembuatan kini dalam pembinaan di Pasir Gudang, Johor.

  Projek lain yang akan dijalankan secara kerjasama antara Serba Dinamik dan MTM ialah pembangunan dan pembuatan teknologi membran canggih untuk rawatan hemodialisis.
  Pesakit yang mengalami kegagalan buah pinggang dan masalah ginjal lain harus bergantung pada rawatan hemodialisis, yang menyaring toksin dari darah mereka.

  Selain membantu pesakit, pengkomersialan teknologi ini juga mempunyai kepentingan nasional, kata Menteri Pengajian Tinggi – Datuk Seri Dr Noraini Ahmad, yang merasmikan acara tersebut.

  Sementara itu di bawah program tanggungjawab sosial korporat, Serba Dinamik telah membeli sistem pembersihan air bersepadu mudah alih bagi menyediakan air bersih untuk isi rumah dan sekolah di luar bandar di Malaysia.

  Sumber: The Edge Market

  Murung Mohowongsohttp://omghackers.com
  Hobi saya membeli belah atas talian. Ketagih dalam mengumpul gajet dan semua mainan yang tidak mampu dibeli semasa zaman kanak-kanak dahulu. Akan ambil masa minima 2 minggu membaca review dan buat ulangkaji sebelum membeli sebarang produk. Sangat tidak suka berpura-pura dan juga orang yang berpura-pura. Asertif dan introvert, tapi tak pernah biadap. Hubungi saya di [email protected]

  Artikel Terkini

  Artikel Berkaitan

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  0
  Would love your thoughts, please comment.x
  ()
  x
  %d bloggers like this: