More

  Penyerang Berjaya Mencuri Audio Daripada Clubhouse

  Seorang penyerang berjaya mencuri audio perbualan daripada pelbagai bilik perbualan di Clubhouse. Kejadian itu kemudiannya distrim kepada laman web mereka sebagai satu demonstrasi tentang kejayaan dan kebolehan mereka dalam melakukan serangan.

  Clubhouse adalah satu aplikasi dan laman bual audio yang semakin popular dengan sokongan banyak nama besar seperti Elon Musk dan Bill Gate. Antara faktor yang mendorong kepada letusan populariti Clubhouse adalah cubaan Clubhouse dalam menjadi satu platform yang ‘ekslusif’ dengan pengguna hanya boleh menyertai Clubhouse sekiranya mereka diajak untuk menyertainya melalui pengguna Clubhouse sedia ada.

  Serangan terhadap pencurian audio daripada bilik perbualan Clubhouse itu telah distrim secara langsung di sebuah laman web pihak ketiga. Bertindak terhadap serangan ini, Clubhouse kemudiannya telah menutup dan menyekat akaun Clubhouse milik penyerang yang telah digunakan dalam serangan tersebut.

  Clubhouse juga mendakwa telah mengambil langkah tambahan sebagai langkah berjaga-jaga dan mengelakkan kejadian sama berulang lagi. Walau bagaimanapun, tiada jaminan diberikan sama ada serangan lain tidak lagi berlaku dan keselamatan data audio pengguna Clubhouse adalah selamat.

  Serangan ini menimbulkan banyak persoalan dan spekulasi terutama sekali dengan kaedah penyimpanan audio ketika bersembang di dalam aplikasi berkenaan. Apa pun, adalah lebih selamat untuk sentiasa berfikir bahawa perkhidmatan percuma seperti Clubhouse ini akan sentiasa mendengar dan merakam perbualan anda.

  Ingat, jika anda menggunakan sesuatu secara percuma, maka andalah produk mereka yang sebenarnya. Kerana dirimu begitu berharga. Begitu juga data anda.

  Sumber: Security Affairs

  Murung Mohowongsohttp://omghackers.com
  Hobi saya membeli belah atas talian. Ketagih dalam mengumpul gajet dan semua mainan yang tidak mampu dibeli semasa zaman kanak-kanak dahulu. Akan ambil masa minima 2 minggu membaca review dan buat ulangkaji sebelum membeli sebarang produk. Sangat tidak suka berpura-pura dan juga orang yang berpura-pura. Asertif dan introvert, tapi tak pernah biadap. Hubungi saya di [email protected]

  Artikel Terkini

  Artikel Berkaitan

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  0
  Would love your thoughts, please comment.x
  ()
  x
  %d bloggers like this: