Penipu Bersiri Ini Gagal Apabila Mangsa Menghubungi Ibunya Di Facebook

Seorang ‘penipu bersiri’ yang selalu mencari mangsanya di internet kali ini terpaksa berdepan dengan seorang ‘mangsa yang salah’, apabila mangsa tersebut adalah seorang penyelidik/penguji sekuriti yang juga merupakan pengajar sains komputer, iaitu Christian Haschek.

Haschek berhasrat hendak menjual kad hadiah Apple Store yang bernilai $500, dan percubaan beliau kali terakhir adalah di Reddit, sebelum dihubungi oleh pembeli berpotensi.

Disebabkan sudah mencuba berkali-kali untuk mengguna atau menjual kad tersebut namun tidak berjaya disebabkan beliau tinggal di luar Amerika Syarikat, maka beliau dengan segera bersetuju untuk menjualnya apabila ditawarkan dengan Bitcoin.

Still selling the $500 Apple giftcard? Is it apple store or Itunes? I can do $380 BTC for it. Pm me back with info.

Menyangkakan bahawa ‘bakal pembeli’ sukar untuk menipunya menerusi Bitcoin, maka Haschek bersetuju memberikan butiran maklumat kad yang dimilikinya meskipun belum ada apa-apa pembayaran dibuat.

Sebaik mendapatkan apa yang dia mahu, penipu berkenaan telah memadam akaun yang digunakan untuk menghubungi Haschek, sekaligus menyukarkan Haschek untuk menghubunginya kembali. Menyedari beliau tertipu, Haschek mula mencari maklumat, dan menemui akaun Facebook abang serta ibunya.

Haschek terus menulis mesej kepada mereka seperti berikut.

Salah orang kau ni dek nak scam. Heheh.
Selepas 10 minit menghubungi abang beliau, Haschek menerima mesej di Reddit dari seorang pengguna baru.

This is ungustly from before. I am sorry for what I did. I am young and stupid and always in a really bad place. I ama full time student and I have no job. I contacted Apple and got a giftcard back. I can. Give you your giftcard back I have a card for $477 and one of the existing card you gave me should have the remaining balance. Please leave me alone after this I won’t do anything like this anymore I am having panic of attacks just thinking about this.

 

I do not have the bitcoins if I did I would have sent it to you already. I have literally 0 money and as a full time college student I have no savings please I beg you to understand I have had a handful of anxiety attacks in the past few days over this issue and I am extremely scared. All I want is to leave me alone I know what I did was wrong please I beg you to forgive me

 

I will never do anything like this again. I have 6 classes and I am a full time student I can’t even go to work to pay you back. I would immediately pay I back if I could but I am broke and living on cheap fast-food. Please I beg you to forgive me and accept the card I returned I am very sorry I did this to you.

Akhirnya, penipu bersiri ini tumpas. Seorang budak muda berumur 22 tahun yang masih belajar, tetapi sudah pun cekap menipu orang di internet. Kesilapan-kesilapan yang beliau lakukan boleh menjadi pengajaran kepada kita, untuk lebih berhati-hati, dan bukan untuk menjadi penipu!

Saya cuba terjemahkan dari blog Christian Haschek (yang anda boleh baca langkah-langkah beliau mencari penipu atas talian itu secara lebih terperinci) sedikit ‘pengajaran’ yang diperoleh.

1. Tetapan privasi anda di Facebook hanya memberi ‘faedah’ kepada anda sekiranya ia selari dengan rakan-rakan anda.

2. Jangan gunakan semula kata nama pengguna yang sama di lain-lain laman web.

3. Gunakan perkhidmatan transaksi escrow seperti Transpact jika anda ingin berurusan dengan Bitcoin.

Arya Putrahttps://omghackers.com/
A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

Artikel Terkini

QKZ AK6 : Bajet Tapi Berkualiti

QKZ AK6 adalah IEM bajet yang sesuai untuk mereka yang baru sahaja ingin berjinak-jinak dengan aksesori audio yang lebih berkualiti. Dengan harga kurang daripada RM20,...

Cara ‘Boost’/Stabilkan Signal Rangkaian Bermasalah Untuk Melajukan Internet

Kebiasaannya, bila tempat/kawasan anda ADA rangkaian 4G tetapi lemah (1 bar), smartphone akan ‘turunkan’ kualiti rangkaian kepada 3G. Apabila ini terjadi, kelajuan internet akan menjadi sangat perlahan,...

Ulasan Tribit XFree Go: Fon Kepala Bluetooth Bajet Yang Memuaskan Telinga

Saya bukan jenis yang begitu berminat sekali dengan produk Bluetooth, kerana pada hemat saya, teknologi yang ada sekarang masih belum cukup mantap untuk menandingi...

TaoTronics SoundLiberty 53 Pro : Dual Driver Bajet!

Tidak mahu ketinggalan dengan trend TWS yang semakin rancak, TaoTronics kini hadir dengan kemaskini pada TWS kategori bajet mereka. TaoTronics SoundLiberty 053 Pro adalah...

Artikel Berkaitan

%d bloggers like this: