Penggodam Membocorkan Kod Sumber Nvidia DLSS

Penggodam yang mendakwa telah berjaya menggodam syarikat dan sistem keselamatan Nvidia;- syarikat gergasi pengeluar GPU, telah membuat siaran di Telegram mereka. Dalam mesej mereka, satu pautan telah diberikan yang didakwa mengandungi kod sumber bagi Nvidia DLSS.

Kumpulan penggodam yang menggunakan nama LAPSUS$ itu turut terlibat dalam beberapa siri penggodaman lain seperti serangan terhadap Impresa, Localiza, Claro, dan Embratel pada awal tahun ini.

Serangan terhadap Nvidia disedari pada 23 Februari baru-baru ini. Nvidia dalam notis keselamatannya mengatakan mereka tidak menemui sebarang bukti ransomware di dalam sistem mereka dan mereka juga tidak mempunyai sebarang bukti sama ada serangan ini berkait dengan konflik Ukrain-Rusia. Walaubagaimanapun, pihak Nvidia mengakui data-data penting termasuk kata laluan staf telah dicuri dan mula disebar atas talian.

Laman web Have I Been Pwned juga telah menerima maklumat mengenai 71,335 emel dan kata laluan staf yang dienkripsi daripada data Nvidia yang digodam.

Terdahulu, kumpulan penggodam telah meminta “yuran” daripada Nvidia dengan ugutan untuk menyebarkan semua data yang dicuri. Namun, pihak Nvidia dikatakan telah berjaya menggodam semula data yang dicuri.

Kumpulan penggodam berkenaan seterusnya dilihat “menukar” permintaan mereka daripada Nvidia. Mereka kini cuma menuntut Nvidia akur kepada sistem sumber terbuka menggunakan lesen FOSS lalu menghentikan had LHR (Low Hash Rate) pada GPU.

LHR adalah sekatan perisian Nvidia pada GPU mereka yang menghadkan kemampuan GPU Nvidia untuk digunakan dalam perlombongan matawang kripto. LHR adalay usaha Nvidia dalam mengawal pembelian pukal dan kawalan stok GPU di pasaran yang terjejas teruk dengan aktiviti perlombongan matawang kripto.

Murung Mohowongso
Murung Mohowongsohttp://omghackers.com
Hobi saya membeli belah atas talian. Ketagih dalam mengumpul gajet dan semua mainan yang tidak mampu dibeli semasa zaman kanak-kanak dahulu. Akan ambil masa minima 2 minggu membaca review dan buat ulangkaji sebelum membeli sebarang produk. Sangat tidak suka berpura-pura dan juga orang yang berpura-pura. Asertif dan introvert, tapi tak pernah biadap. Hubungi saya di [email protected]

Artikel Terkini

spot_imgspot_img

Artikel Berkaitan

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
spot_imgspot_img
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x