Selepas anda menonton video ini, anda mungkin tidak pecaya. Ya, monitor juga boleh digodam oleh pengodam. Ang Cui dari Red Balloon Security telah menunjukkan cara untuk menggodam monitor Dell yang popular dan memanipulasi apa yang anda lihat di skrin anda.

Dengan menggunakan serangan jenis ini, pengguna dengan mudah boleh ditipu untuk mendedahkan maklumat peribadi dan sulit. Inilah cara ia berfungsi. Berikut adalah video demo.

Setelah anda menonton video ini, pada asasnya, anda tidak boleh mempercayai apa-apa perkara yang keluar dari komputer anda, kerana monitor sekarang mampu mengubah kandungan skrin.

Namun begitu, berwaspadalah kerana terdapat sekurang-kurangnya satu billion monitor di planet hari ini yang terdedah kepada serangan jenis ini.

Ang memanggil penggodam ini sebagai “Kegelapan Monitor” (atau, Monitor Kegelapan?).

Kalau anda perasaan, sebenarnya fakta ini telah muncul di siri TV musim ke 3 Mr Robot.

Ang telah memaklumkan kepada syarikat Dell mengenai kerentanan tersebut. Dell seterusnya mengesyorkan pengguna agar mengemaskini firmware monitor U2417. Dell memandang serius perkara ini kerana mereka lebih mengutamakan keselamatan sebagai asas utama pelanggan mereka.

Sumber: Red Balloon Security

Komen Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published.