A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

Selaku pencipta kandungan, benda paling tidak disukai ialah apabila secara tidak semena-mena, kandungan tersebut dipadam, di-ban, di-blacklist, dan macam-macam ‘di’ lagi.

Laman yang dimaksudkan itu tidak lain tidak bukan ialah YouTube. Baru-baru ini ramai juga yang ‘merasa’ akaun mereka tiba-tiba dinyahaktif oleh YouTube tanpa notis. Alasan yang diberikan hanyalah ‘technical issue’.

Akibat dari itu ramai yang mula ‘keluar’ untuk mencari alternatif. Salah satu laman penstriman decentralized yang sedang meningkat naik ialah Peertube.

Ia tidak mempunyai paparan teratur dan menarik seperti YouTube. Boleh dikatakan hodoh juga.

Tetapi yang bagusnya, ia memberi kawalan penuh kepada para pencipta kandungan. Ini bererti, sesiapa sahaja boleh membuat dan mendapatkan laman penstriman sendiri. Hanya perlu daftar dan muat naik sahaja.

Daftar akaun Peertube di sini: #JoinPeertube

*Anda perlu memilih dari pelbagai domain yang ada. Contohnya ialah Peertube.video.

Antara pencipta kandungan popular yang menggunakan Peertube ialah Blender.

Mereka antara para pencipta kandungan yang merasa video-video mereka disekat oleh YouTube tanpa sebarang sebab. Atas kerana itulah mereka mula beralih, dan keadaan akan menjadi lebih baik jika lebih ramai yang mengikut jejak langkah ini.

Peertube merupakan laman penstriman berasaskan Peer-To-Peer. Ini bererti semakin ramai yang menggunakan laman ini, semakin baik dan pantas kelajuan penstriman yang akan anda dapat.

Decentralized juga bererti pemilik kandungan tidak akan terikat dengan sebarang peraturan, serta kandungan lebih ‘selamat’ dari dipadam berbanding laman seperti YouTube, yang semestinya dikawal selia oleh Team YouTube/Google.