More

  Papan Kekunci Virtual: Apa Itu Federated Learning?

  Pada tahun 2017, data pengguna papan kekunci virtual Ai.type telah terbocor dalam talian dan sebanyak 31 juta pengguna terdedah kepada kebocoran tersebut.

  Pelayan aplikasi tidak dilindungi oleh sebarang kata laluan, menyebabkan sesiapa sahaja boleh mendapat akses ke pangkalan data rekod pengguna syarikat, berjumlah lebih kurang 577GB data sensitif.

  Apa yang terkandung dalam data ialah nama penuh pengguna, alamat emel, dan berapa lama aplikasi terpasang pada peranti, manakala dalam setiap rekod terkandung lokasi pengguna dengan tepat, termasuklah bandar dan negara mereka berada.

  Disebabkan kecuaian ini, pengguna perlu tahu kepentingan Federated Learning untuk papan kekunci virtual yang diasaskan oleh Google.

  Proses pembelajaran mesin standard memerlukan data latihan berpusat pada satu mesin atau pusat data.

  Federated Learning membolehkan telefon pintar mempelajari model ramalan melalui interaksi bersama pengguna secara kolektif, sambil menyimpan semua data latihan itu pada peranti.

  Ini menjadikan latihan untuk papan kekunci dijalankan pada peranti, tanpa keperluan untuk melakukan proses pembelajaran mesin itu melalui penyimpanan data dalam awan. Paling penting, semua data latihan tetap berada di peranti anda, dan tidak ada kemas kini individu yang disimpan di dalam awan.

  Untuk rujukan sendiri, anda boleh baca dan fahamkan topik ini di: Google Blog

  Artikel Terkini

  Artikel Berkaitan

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  0
  Would love your thoughts, please comment.x
  ()
  x
  %d bloggers like this: