More

  NextDNS: DNS Acuan Peribadi Untuk Sekuriti Dan Privasi

  Biasanya saya rajin kongsikan VPN apa yang saya sendiri guna untuk tujuan peribadi, dan bukan kerana kehendak promo atau apa-apa tujuan lain. VPN itu ialah Surfshark, semestinya.

  Tapi jarang saya kongsi tentang DNS apa yang sedang saya gunakan. Kalau waktu mula-mula dulu, saya selalu gunakan Google DNS, kemudian beralih ke Cloudflare kerana dikatakan ia lebih laju.

  Tetapi sekarang privasi dan keselamatan data peribadi melebihi segala keutamaan yang ada. Oleh itu, saya gunakan NextDNS dalam aktiviti harian.

  Pelayan-pelayan DNSnya ialah:

  45.90.28.106
  45.90.30.106

  Untuk DNS-over-HTTPS (DoH), anda boleh gunakan ini:

  https://dns.nextdns.io/83f969

  Dalam Linux, masih belum ada tetapan yang membolehkan anda untuk buat tetapan DoH. Jadi kalau nak guna juga, pasanglah Firefox. Firefox sudah siap ada pilihan untuk aktifkan DoH beserta DNS Cloudflare dan NextDNS.

  Dalam NextDNS ada disertakan pelbagai jenis perlindungan sekuriti (dah macam insurans pula), seperti Threat Intelligence Feeds, yang akan menyekat domain hasad, Google Safe Browsing – menyekat pelbagai laman phishing serta malware, Cryptojacking Protection, yang akan menyekat penggunaan sumber pada peranti anda untuk tujuan cryptomining, serta pelbagai lagi ciri menarik.

  Ini kita belum borak lagi tentang konfigurasi untuk bahagian privasi, yang mempunyai tetapan khas untuk senarai sekatan bagi iklan dan penjejak. Senang cerita, anda buatlah satu akaun untuk lihat sendiri betapa banyaknya konfigurasi bagi NextDNS ini.

  Ya, tetap boleh juga gunakan ia tanpa akaun, tetapi dengan akaun, konfigurasi anda terjamin sama di mana-mana.

  Sekiranya anda berminat hendak mencuba dan menggunakan NextDNS pada peranti, anda bolehlah pergi laman rasmi di sini: NextDNS.

  Arya Putrahttps://omghackers.com/
  A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

  Artikel Terkini

  Artikel Berkaitan

  1 komen

  Subscribe
  Notify of
  guest
  1 Comment
  Oldest
  Newest Most Voted
  Inline Feedbacks
  View all comments

  […] langkah berjaga-jaga yang lain ialah cuba gunakan DNS sekuriti seperti NextDNS. Ia adalah DNS yang saya sendiri gunakan kerana dalam tetapannya terkandung pelbagai pencegahan […]

  1
  0
  Would love your thoughts, please comment.x
  ()
  x
  %d bloggers like this: