More

  Mpow M30: Tanggapan Awal

  Mpow, antara jenama pengeluar True Wireless Stereo (TWS) yang semakin meningkat naik namanya. Bukan kerana ia seringkali mengeluarkan reka bentuk dan material premium, tetapi kerana model-model yang ada di pasaran adalah mampu milik dari kalangan marhaen.

  Selaras dengan harganya, kualiti diberi tidak menghampakan juga. Saya berpeluang mencuba model M30 yang sudah berada di pasaran sejak tahun lepas.

  Mari kita tonton apa yang ada dalam kotak terlebih dahulu.

  Spesifikasi Mpow M30

  • Bluetooth 5.0.
  • Kalis air IPX7 (hujan lebat dan tahan peluh).
  • 5 jam mendengar dengan pengecasan penuh.
  • Casing/bekas pengecasan boleh mengecas fon telinga sepenuhnya sebanyak 4 kali.
  • Dilengkapi dengan 6 saiz silikon telinga dan kabel USB-C.

  Mpow M30 ini ada dua versi, dan saya menguji model M30 (satu lagi versi ialah M30 Plus, yang mempunyai bekas pengecasan lebih besar, dan boleh berfungsi sebagai powerbank).

  M30 mempunyai bekas pengecasan yang kecil, sangat mudah dibawa dalam poket. Bentuknya comel, seakan alat dari masa hadapan dalam komik. Bentuk bekas ini mengingatkan saya kepada bekas Tronsmart Spunky Beat.

  Paling penting, ia menggunakan antara muka USB-C untuk tujuan pengecasan. Anda tidak tahu betapa leganya saya apabila syarikat pengeluar menggunakan USB-C. Setakat ini, saya lihat masih banyak pengeluar yang tegar dengan USB mikro dengan alasan hendak mengurangkan kos pengeluaran.

  Kita sudah masuk ke tahun 2021. Mikro USB sudah jauh ketinggalan di belakang. Ibarat menggunakan motosikal dengan reka bentuk moden tetapi masih menggunakan karburetor.

  YA, ia berfungsi tetapi tidak efisien seperti suntikan minyak.

  Untuk tanggapan awal, saya belum mahu membicarakan mengenai kualiti bunyi.

  Di sini, saya lebih mahu membicarakan mengenai apa yang saya suka dan tidak pada M30. Sebaik saya keluarkan dari bekasnya, saya dapati M30 ini mempunyai ‘sport wing’, yang melekap dengan baik pada telinga.

  Malah ada lagi 4 sport wing yang diberikan sebagai sandaran sekiranya hilang. Maaf, dalam video buka kotak tak nampak benda ini kerana saya sendiri tidak perasan ia melekat di belakang bahagian tempat terletaknya TWS M30. Saya sertakan gambar untuk tatapan anda.

  Kebiasaannya, saya lebih suka menggunakan silikon telinga besar, supaya bass lebih terasa dan ia dapat melekap dalam telinga dengan lebih kemas. Tetapi, untuk M30 saya gunakan terus silikon telinga kecil yang sudah tersedia padanya, kerana ia terasa selesa sungguh.

  Jika anda hendak gunakan M30 untuk aktiviti bersukan, sesuai sangatlah kerana ia sukar untuk jatuh dari telinga. Itu belum disebut lagi tentang tahap ketahanan air iaitu IPX7 yang membenarkan anda bersukan walau dalam hujan.

  Mpow M30 ada butang sesentuh di bahagian tepinya. Kadar sentuhan adalah berpatutan, tidak terlalu sensitif hingga menyebabkan anda terasa ia menjengkelkan. Fungsinya juga mudah diingati dan meresap ke dalam memori otot, iaitu seperti tekan sekali untuk memain atau menjeda lagu, dan tekan dua kali untuk beralih ke lagu seterusnya.

  Untuk menaikkan laras bunyi, anda perlu tekan lama sedikit pada sebelah kanan, dan tekan lama pada sebelah kiri untuk turunkan kadar kekuatan bunyi. Mudah bukan?

  Bluetooth 5.0 tidak perlu diperkenalkan lagi. Kadar kelewatan (delay) bunyi tidak terasa, dan pada saya jika anda hendak bermain permainan, pun sesuai walaupun bunyi untuk aktiviti ini tidaklah ‘boom’ seperti sesetengah TWS lain.

  Baiklah, untuk artikel tanggapan awal, saya rasa cukuplah setakat ini dahulu.

  Saya akan sertakan ulasan saya mengenai kualiti bunyi dalam artikel ulasan penuh yang akan datang. Jangan lupa ikuti laman Facebook kami untuk tidak terlepas sebarang perkongsian.

  Arya Putrahttps://omghackers.com/
  A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

  Artikel Terkini

  Artikel Berkaitan

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  0
  Would love your thoughts, please comment.x
  ()
  x
  %d bloggers like this: