More

  Laman Sugarbook Disekat SKMM

  Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) telah menyekat akses ke laman utama Sugarbook. Sugarbook telah dilanda kontroversi kerana telah didakwa menjadi penyumbang kepada aktiviti tidak bermoral di kalangan wanita muda dan juga pelajar wanita di institusi pendidikan tinggi. Ia berikutan beberapa kontroversi yang mengaitkan golongan pelajar beberapa institusi pendidikan tinggi ternama di negara yang telah dikatakan menjadi pengguna tertinggi di laman dan aplikasi tersebut.

  Sugarbook merupakan satu platform yang memudahkan lelaki yang bekerjaya dan memiliki taraf ekonomi yang tinggi untuk mencari wanita yang lebih muda sebagai kekasih. Ia mendapat tentangan kerana telah didakwa menggalakkan aktiviti sosial dan gejala yang tidak bermoral di kalangan pelajar dan wanita di negara ini dalam mencari kekasih lelaki yang lebih tua dan mempunya kewangan yang kukuh.

  Laman Sugarbook

  SKMM telah menyekat laman tersebut kerana telah melanggar Seksyen 233, Akta Komunikasi dan Media 1998. SKMM juga memberi nasihat kepada ibu bapa dan penjaga untuk memantau aktiviti di internet anak-anak sekiranya terdapat sebarang aktiviti yang meragukan.

  SKMM memandang serius terhadap dakwaan laman tersebut yang mengiklankan pelajar wanita Malaysia di platform berkenaan sebagai Sugar Babies untuk Sugar Daddies. Penggunaan terma berkenaan dilihat sebagai satu penghinaan dan eksploitasi terhadap wanita.

  Terdahulu, laman Sugarbook telah dikatakan menjadi penyumbang kepada aktiviti tidak bermoral seperti pelacuran dalam talian, parti liar dan perhubungan sulit.

   

  Murung Mohowongsohttp://omghackers.com
  Hobi saya membeli belah atas talian. Ketagih dalam mengumpul gajet dan semua mainan yang tidak mampu dibeli semasa zaman kanak-kanak dahulu. Akan ambil masa minima 2 minggu membaca review dan buat ulangkaji sebelum membeli sebarang produk. Sangat tidak suka berpura-pura dan juga orang yang berpura-pura. Asertif dan introvert, tapi tak pernah biadap. Hubungi saya di [email protected]

  Artikel Terkini

  Artikel Berkaitan

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  0
  Would love your thoughts, please comment.x
  ()
  x
  %d bloggers like this: