More

    Mengunci Folder Tanpa Menggunakan Perisian

    Yeah..kali ni aku nak tulis benda yang senang sangat nak buat..
    Tips kali ni aku nak bagi korang cara yang mudah untuk mengunci folder (private) tanpa menggunakan apa-apa perisian..caranya ialah copy dan paste kod di bawah ke dalam notepad..
    save sebagai batch file, dengan extension .bat
    (gantikan *.txt dengan *.bat – dekat tanda * gantikan dengan nama yang korang pilih)
    sebagai contoh ‘Fail Peribadi Aku.bat’

    Kemudian korang dah save, korang akan nampak fail tersebut telah di-save dalam bentuk batch file..korang double click pada fail tu, dan satu folder yang dinamakan ‘Locker’ akan tercipta dengan sendiri (yang sebenarnya semuanya dah dibuat dalam command pada kod tu)..

    Kat bawah ni adalah kod yang perlu korang copy n paste:

    if EXIST “Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}” goto UNLOCK
    if NOT EXIST Locker goto MDLOCKER
    :CONFIRM
    echo Are you sure u want to Lock the folder(Y/N)
    set/p “cho=>”
    if %cho%==Y goto LOCK
    if %cho%==y goto LOCK
    if %cho%==n goto END
    if %cho%==N goto END
    echo Invalid choice.
    goto CONFIRM
    :LOCK
    ren Locker “Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}”
    attrib +h +s “Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}”
    echo Folder locked
    goto End
    :UNLOCK
    echo Enter password to Unlock folder
    set/p “pass=>”
    if NOT %pass%==type your password here goto FAIL
    attrib -h -s “Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}”
    ren “Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}” Locker
    echo Folder Unlocked successfully
    goto End
    :FAIL
    echo Invalid password
    goto end
    :MDLOCKER
    md Locker
    echo Locker created successfully
    goto End
    :End

    Tulisan yang berwarna merah, korang gantikan dengan password pilihan sendiri. jadi, bila dah siap, bawak semua fail yang korang nak sorok kat dalam folder ‘Locker’ tu..
    cara nak kunci senang aje..double click pada fail bat tersebut, satu tetingkap arahan akan keluar..
    kalau nak lock, taipkan ‘Y’ atau ‘y’ dan tekan enter..siap! folder tu dah hilang!
    nak unlock pulak, double click jugak pada fail bat tadi, satu tetingkap arahan untuk memasukkan password (yang korang dah taip @ gantikan pada tulisan merah tu la) akan keluar…taipkan password, kemudian tekan enter..folder ‘Locker’ akan muncul kembali…

    Selamat mencuba!

    P/S: FAIL BAT adalah mudah untuk di-hack dengan hanya menggunakan perisian Notepad++, hacker dengan mudah akan berjaya melihat kod yang telah digunakan dan dapat juga melihat password korang..jadi, untuk lebih selamat, convertkan fail bat tu kepada fail exe..sila gunakan perisian di bawah untuk melakukan proses converting:

    Bat To Exe Converter (Klik di sini)

    Arya Putrahttps://omghackers.com/
    A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

    Artikel Terkini

    Artikel sebelum iniHack PC Orang Lain
    Artikel seterusnyaGhost Virus

    Artikel Berkaitan

    %d bloggers like this: