Hobi saya membeli belah atas talian. Ketagih dalam mengumpul gajet dan semua mainan yang tidak mampu dibeli semasa zaman kanak-kanak dahulu. Akan ambil masa minima 2 minggu membaca review dan buat ulangkaji sebelum membeli sebarang produk. Sangat tidak suka berpura-pura dan juga orang yang berpura-pura. Asertif dan introvert, tapi tak pernah biadap.

Meizu telahpun mengumumkan peranti terbaru mereka iaitu Meizu E3. Di ambang kegirangan peminat Xiaomi dengan model kelas pertengahan terhebat mereka setakat ini iaitu Redmi Note 5 Pro, Meizu nampaknya tidak mahu ketinggalan. Biasanya, Meizu hadir dengan peranti yang hadir dengan tanda harga yang rendah beserta spesifikasi yang rendah. Model-model terdahulu mereka biasanya hadir dengan pemproses dari Mediatek. Ini sedikit sebanyak telah menjadi faktor peranti daripada Meizu kurang mendapat sambutan. Bermula daripada model Meizu M6 Note mereka, mereka sudah mula mengorak langkah ke arah yang betul dengan menggunakan SoC yang popular iaitu Snapdragon 625. Baca ulasan Meizu M6 Note kami di sini : Ulasan Meizu M6 Note: Peranti Bajet Dilengkapi Mod Potret Perdana.

 

 

Tanpa membuang masa lagi, ini adalah senarai spesifikasi Meizu E3 :

Chipset : Qualcomm Snapdragon 636 8-Teras 1.8GHz Kryo 260 dengan Adreno 509

Rangkaian : Wi-Fi 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, GPS, GSM / CDMA / HSPA / EVDO / LTE

Memori : 6GB RAM, 64/128GB memori dalaman dengan slot mikro-sd hibrid

Kamera :  Dwi 12+20 MP f/1.9 + f/2.6 dengan Sony IMX362, LED dwi-tona. Kamera swafoto 8 MP f/2.0 di hadapan.

Skrin : 5.99 inci dengan ratio 18:9 IPS LCD 16M Colors (tanpa Gorilla Glass)

Bateri : 3360mAh dengan pengecasan pantas 20W (mCharge 3.0) – tidak boleh ditanggalkan

OS : Android Nougat 7.1.2 FlymeOS

FungsiTambahan : Dwi Sim hibrid, bicu audio 3.5mm, pengesan cap jari di sisi, USB type C

 

 

Menerusi senarai spesifikasinya sahaja, saya boleh katakan telefon ini memiliki binaan yang sangat berkuasa untuk kelasnya. Snapdragon 636 pula merupakan pemproses yang dibina khusus untuk pemprosesan imej kamera yang lebih baik dengan fungsi kecerdasan buatan terbina dalam. Melalui ujian kepantasan pula, Snapdragon 636 telah terbukti lebih berkuasa daripada pemproses perdana terdahulu iaitu Snapdargon 820. Ya, di tahun 2018, peranti kelas pertengahan sudah mampu menewaskan peranti perdana tahun 2017.

 

 

Ramai yang mengatakan bateri Meizu E3 terlalu kecil dengan kapasiti bateri hanya sebesar 3360mAh. Namun begitu, harus diingat, binaan Snapdragon 636 pada Meizu E3 ini menggunakan binaan Kryo 260, binaan yang sama pada Snapdragon 820. Berbanding Cortex, Kryo mampu menghasilkan lebih prestasi menggunakan bilangan teras yang lebih sedikit serta menggunakan tenaga dengan jauh lebih jimat. Sebagai perbandingan, Xiaomi Mi 6 dengan Snapdragon 835 mampu bertahan selama sehari penggunaan berat walau hanya dengan 3350mAh bateri. Snapdragon 835 juga menggunakan binaan Kryo. Lagipun, Meizu E3 hadir dengan sokongan pengecasan pantas dan USB Type C. Jadi, kehabisan bateri bagi saya bukanlah sesuatu yang sangat serius.

 

Setakat itu sahaja dahulu pandangan awal saya. Banyak lagi yang boleh diulas, tetapi saya simpan dahulu untuk sesi ulasan saya kelak. Bagi saya, dengan Snapdragon 636 dan dwi kamera dengan sensor Sony IMX362, Meizu E3 bukanlah calang-calang peranti. Ia satu pencabar yang handal buat Xiaomi Redmi Note 5 Pro buat masa ini.

 

Harga jangkaan : +/- RM1353.50