Tips Dan Tutorial

Cara Memasukkan Sarikata Ke Dalam Mana-Mana Elemen Video Di Laman Web

Sekarang memang musim ‘segalanya strim’.

Selain mudah, tak perlu lagi tertunggu-tunggu bilakah masanya video akan siap dimuat turun, penstriman juga membolehkan pengguna untuk menikmati pelbagai jenis kandungan video, sama ada secara langsung mahupun video-on-demand.

Cuma adakalanya, ia jadi tampak ‘sukar’ apabila ada sesetengah video di laman-laman penstriman ini tidak mempunyai sarikata yang diharapkan.

Kini tidak lagi. Anda boleh masukkan sendiri sarikata yang anda mahukan pada laman yang menyokong fungsi extension ini. Ia adalah CCaptioner.

CCaptioner ialah extension yang dicipta oleh Raymond Hill, individu sama yang membuat extension uBlock Origin. Extension ini terdapat untuk Firefox dan Chrome. Jadi, anda tidak perlu memilih pelayar mana yang disokong olehnya, kerana anda boleh gunakan mana-mana pelayar yang anda sukai (ada sesetengah pembuat extension hanya tumpu kepada Firefox sahaja, atau Chrome sahaja dan mengabaikan satu lagi).

Cara nak menggunakannya?

Mudah sangat.

Dah pasang? Kalau sudah, bagus. Pertama sekali, klik pada extension yang terletak di atas – klik pada tetingkap berlabel ‘Assign text track to…’.

Kalau kurang nampak, boleh lihat tangkap layar di bawah.

Seterusnya, halakan cursor kepada elemen video. Ia akan membuka satu tetingkap yang membolehkan anda memilih fail sarikata yang telah dimuat turun.

Klik pada sarikata tersebut. Seterusnya, video yang sedang anda strim, akan memaparkan sarikata yang telah dimasukkan tadi.

Selesai.

Oh ya, tak lupa juga extension ini membenarkan anda untuk mengubah kedudukan sarikata dalam video, sama ada hendak dipercepatkan, atau diperlahankan.

Selamat mencuba!.

Arya Putra
A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]
https://omghackers.com/