Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Sudah sekian lama tak menulis dalam ruangan ni, jadi memandangkan sudah akad telefon baru dapat la modal untuk buat artikel ini.

Sebelum ampa terus membaca, gambar dalam artikel ini diambil dengan OnePlus 6 yang disunting oleh aplikasi Google Photos. Ya, ada lagi dan sayang nak jual oi.

Mungkin agak terlambat untuk lakukan ‘buka kotak’ telefon ini kerana kami dah terlambat beberapa bulan sejak ia dilancarkan. Tapi ini tidak jadi halangan buat kami untuk teruskan pembikinan artikel ini.

Pada mulanya, nak buat video la sebab dah lama tak menulis. Ingatkan mudah, rupanya tidak. hahahaha

Berbalik pada topik utama, kami merisik lama dah dan Alhamdulillah dapat akad telefon iPhone 11 Pro Max, 256GB Space Grey ni dekat Switch, MyTOWN dengan mas kahwin dia RM5,999.00. Kalau kami sabaq sikit, dapat la warna yang kami idamkan, iaitu Midnight Green. Depa kata stock sangkut sebab Corona.

Bagi yang tak tau lagi, Apple keluarkan 3 jenis iPhone pada September 2019 yang lalu, iaitu iPhone 11, 11 Pro dan 11 Pro Max dengan kapasiti penyimpanan 64GB, 256GB dan 512GB. Nanti la kami cerita dengan detail pasal ni pada artikel [Tinjauan] akan datang, Insyaa Allah jika diberi kesempatan. Jadi artikel ini lebih kepada buka kotak dan sedikit pendapat kami mengenai telefon ini. 

Produk dalam artikel ini tidak ditaja.

Ni dia dalam plastik, kiranya dah buka plastik dekat kedai la.

Kakitangan Switch dekat MyTOWN ramah. Sapa tak ramah kalau orang datang nak beli barang kan? Cuma kesalahan kami tak ambik insuran dari depa sebab gaji awal bulan. Nasihat orang ambik insuran, sendiri tak ambik. Teruk betul kan?

Buka kota secara tak rasmi dekat rumah, sebab dah koyak plastik dekat kedai.

Untuk model 11 Pro dan 11 Pro Max, kotak dia berwarna hitam manakala model 11, kotak dia berwarna putih.

Sedikit maklumat pasal telefon, untuk maklumat lebih jelas, tengok dekat laman web mereka.

Niat nak ambik 512GB sebab fikir dapat la tahan 2 tahun dan ke atas dengan suasana ‘tidak bebas’ dari Apple. Tapi hantaran mas kahwin tak mengizinkan serta kalau nak jual balik, makan masa untuk cari pembeli sebab 64GB dan 256GB laku habis la.

Ini gambar telefon dalam kotak, cahaya lampu ayam tepat dekat logo Apple. hahaha

Warna Space Grey ni nak seakan-akan hitam. Tapi kalau ampa ambik warna Silver, nampak macam warna putih

Seperti biasa, kertas yang orang tak ambil peduli sangat, kecuali sticker.

Agak sedikit kecewa bila tengok sticker Apple ni sebab sama ja warna dia. Harap Apple keluarkan sticker mereka mengikut warna telefon, baru la menarik bukan?

Seperti biasa, ada pengecas pantas 18W Type-C, EarPods dengan Lightning serta kabel Type-C ke Lightning.

Kepala pengecas pantas ni unik, boleh tutup kaki dia. Takda la isu kaki patah bagai. 

Type-C ke Lightning, bruhhh.

Cuma kualiti kabel depa ni tekstur lembut. Kita jadi seriau takut putuih. Kami masih lagi simpan kabel iPhone 4S kami yang kulit dia koyak habis, tinggal isi ja. Untuk kawan-kawan yang masih guna iPhone 4S dan nak lakukan tetapan telefon. Harap ‘tekstur’ baru ni tak jadi macam dulu-dulu laa. hahaha

Produk Apple paling laris, iaitu Lightning ke 3.5mm. Bijak Apple, bijak.

Memandangkan kami ni dari OnePlus 6 serta ‘earphone’ pun masih lagi guna 3.5mm (takda Type-C punya sebab OnePlus 6 masih lagi ada 3.5mm jack) maka kena beli la ‘dongle’ ni. RM49 jugak la. hahaha

Kemas kini iOS 13.3.1, baiki ralat serta menambah ralat yang lain. Itu normal.

iOS 13 ni bagi kami menarik la, walaupun masih lagi konsep yang sama tapi depa ‘tweak’, bagi fungsi baru serta telefon model terkini dapat manfaat fungsi baru. Ini biasa, mana-mana jenama pun sama ja.

Silap beli tempered glass, ambik yang ‘privacy’ punya. Padahal nak beli yang matte ja, beda sedap main permainan.
Casing pilihan kami ialah Ringke Fusion, Smoke Black dan tempered glass pada lensa kamera.

Barangan aksesori seperti gambar di atas dah beli siap-siap (yakin ja macam lepas akad) sebab ampa tau la kalau beli kat kedai dia, bukan murah. Eh, telefon mahal kena pakai aksesori mahal la! Tapi kami nak jimat. hewhewhew

Bila pegang, rasa berat la pulak dan beza dengan OnePlus 6 kami. OnePlus 6 lagi ringan dari iPhone 11 Pro Max ni. Saiz skrin jangan kata la, lebar sikit dan panjang (6.5-inci) berbanding dengan OnePlus 6 (6.28-inci). Mungkin dah selesa dengan ‘notch’, jadi apa la sangat ‘notch’ yang panjang ni. 

Ini rekod penggunaan bateri serta aktiviti (ini termasuk iOS 13.4 Public Beta 3.

Ketahanan bateri dia, berbeza dengan OnePlus 6 kami (telefon tu dah 2 tahun lebih, tabiat cas sambil main, terdedah pada suhu panas mendorong jangkahayat makin singkat) dengan kegunaan yang sama, dapat bertahan sampai malam. Ya tahu, OnePlus 6 bateri dia 3,300 mAh dan iPhone 11 Pro Max 3,969 mAh. 

Buat masa la ni, Alhamdulillah masih lagi jaga cas telefon, takut jadi macam OnePlus 6, tak sampai malam kena cas. 

Dok rasa telefon ni untuk bukan orang kidal. Tiap kali guna telefon, pasti terpegang lensa kamera. Arrhh!

Mengenai tentang kamera, jujur kami tak arif pasal kamera ni. Ambil gambar, tengok elok dan lawa, jalan terus. Rata-rata orang pakai port GCam dekat telefon Android mereka, kami masih setia guna kamera OnePlus sebab bagi kami ok la.

Ni kami kongsi gambar dari kamera iPhone 11 Pro Max, abaikan sudut kelaut sebab kami tak ikut sangat RoT. hahaha (gambar ni ambik dari Google Photos, mungkin kurang umpphh dia.

Ni gambar dari lensa Wide, iaitu kamera utama.

Gambar bawah pulak satu lokasi dan tiga gambar diambil dengan tiga lensa kamera pada posisi yang sama.

Ini gambar dari lensa Ultra Wide.
Ni gambar dari lensa Wide.
Ni gambar dari lensa Telephoto.

Gambar dari lensa Telephoto ada Deep Fusion manakala lensa lain tidak. Ultra Wide memang tak la sebab SmartHDR ambil alih kan?

Gambar mod Malam, takda la padu macam Pixel atau port GCam (hukhukhuk)

Mod Malam ni hanya muncul atas dasar belas kasihan sistem telefon. Apple tidak buat ia boleh diaktifkan bila-bila masa seperti jenama telefon yang lain. Masa kami nak ambik, dia cadangkan 3 saat, jadi kita tekan ja la. Boleh tahan la.

Jadi, setakat ini sahaja artikel mengenai [Buka Kotak] iPhone 11 Pro Max, Space Grey dari kami. Insyaa Allah jika ada kelapangan masa, kami keluarkan artikel [Tinjauan] iPhone 11 Pro Max. Oh ya, jika ampa ada sebarang pendapat nak kami tulis apa pada artikel tu, komen kat bawah nah.

Tidak dapat tahan godaan Public Beta, kami sertai semula program ini.

Punya la sabaq, tahan diri tak terlibat dalam versi Public Beta, tapi akhirnya tewas jua pi daftar semula program ni. Kali terakhir sertai program ni masa guna iPhone 5S|iPad 4. Bukan apa, baru ngam dengan OnePlus 6 yang tengah pakai Open Beta. Sama beta kan? hahaha

Setakat ini sahaja artikel [Buka Kotak] ni, kalau tulis lagi, makin merapu la, konten sikit ja. hahaha. Jumpa lagi pada artikel akan datang!