Lelaki Nigeria Mencipta Dapur Yang Hanya Menggunakan Air Untuk Memasak

Di tengah-tengah kebimbangan yang semakin meningkat mengenai kenaikan harga gas memasak, seorang lelaki Nigeria yang berpangkalan di kawasan Jekadafari di Negeri Gombe telah menawarkan alternatif dalam inovasi luar biasa yang dicipta olehnya – dapur memasak menggunakan air.

Dapur memasak bersumber air milik Hadi Usman yang berusia 67 tahun itu dikatakan tidak memerlukan penggunaan gas atau minyak tanah dalam menghasilkan api.

PR Nigeria melaporkan bahawa inovasi juruteknik elektronik itu adalah hasil daripada keinginannya untuk mensubsidi kos penggunaan gas dan minyak tanah.

Video YouTube yang dikongsi oleh media menunjukkan Hadi membuat demonstrasi bagaimana dapur memasak dengan medium air dapat menghasilkan api. Usman mahu institusi berkaitan membantu mendapatkan inovasinya untuk dipatenkan. Beliau juga mahu usaha sama untuk memastikan ia dapat dihasilkan secara besar-besaran.

Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi Negeri Gombe menawarkan untuk menyokong Usman mengembangkan lagi ideanya.

Suruhanjaya Pembangunan Timur Laut, NEDC juga turut berjanji untuk melibatkan Usman bagi melatih beberapa belia, manakala Universiti Negeri Gombe pula berikrar untuk menawarkannya pekerjaan.

Kita di sini hanya mampu menanti sama ada inovasi ini akan dapat dikembangkan hingga ke negara kita. Kemungkinannya itu adalah tipis, tetapi berharap kepada sesuatu yang positif juga adalah percuma.

Sumber: PR Nigeria

Anda boleh tonton video tersebut di: YouTube

Arya Putra
Arya Putrahttps://omghackers.com/
A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

Artikel Terkini

spot_imgspot_img

Artikel Berkaitan

Apa pendapat anda?

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
spot_imgspot_img
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x