Laman Lanun Cetak Rompak ETTV Ditutup Akibat Kekurangan ‘Dana’

“The website is shut down indefinitely. I couldn’t afford to run it anymore. I will not renew the domains.”

Demikian komen diberikan oleh seorang admin dengan nama ‘sidekickbob’. Dia merupakan antara individu yang mengambil alih laman tersebut selepas pengendali ETTV ‘menghilangkan’ diri secara tiba² dua tahun lalu.

Meskipun ETTV biasanya dirujuk sebagai sebuah ‘kumpulan’, sebenarnya operasi laman ini dikendalikan oleh seorang individu sahaja. Nasib ETTV agak baik sebelum ini apabila terdapat beberapa orang yang menawarkan bantuan serta pemilik laman ExtraTorrent ada memberikan sokongan kewangan bagi memastikan operasinya diteruskan.

Apabila ExtraTorrent secara sukarela menutup lamannya pada tahun 2017, kumpulan ETTV dan EtHD tidak mempunyai tempat untuk beroperasi. Mereka terus memuat naik ke laman torrent yang lain, namun beberapa bulan kemudian mereka melancarkan laman web sendiri.

Operasi kemudiannya diteruskan lagi sehinggalah pengendali asal bagi ETTV ‘hilang’ dari radar. Sidekickbob mengambil alih bermula dari sini dan berjaya mengekalkan laman tersebut hampir dua tahun.

Pada awalnya, sidekickbob berharap untuk menjual laman torrent itu kepada pihak ketiga yang bereputasi boleh mengekalkannya. Ini masih menjadi pilihan tetapi adalah jelas dari awal bahawa sukar untuk memastikan ETTV kekal berada dalam talian tanpa sumber kewangan. Selepas lebih sedekad, nampaknya hasrat tersebut terhenti di situ.

R.I.P, ETTV.

Sumber: TorrentFreak.

Arya Putra
Arya Putrahttps://omghackers.com/
A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

Artikel Terkini

spot_imgspot_img

Artikel Berkaitan

Apa pendapat anda?

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
spot_imgspot_img
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x