More

  ‘Lampu Isyarat’ Di Atas Kawasan Pejalan Kaki Untuk Smombies

  Sekarang sedang berlegar (dan tular) satu gambar di Facebook, tentang bagaimana Korea Selatan menguruskan air hujan yang disimpan dalam satu sistem hidraulik yang kemudiannya digunakan semula untuk membersihkan jalan. Sebenarnya, sistem tersebut sudah lama digunakan. Gambar tersebut pernah dipos di reddit 3 tahun yang lepas.

  Samalah halnya dengan sistem ‘lampu isyarat’ yang ditanam/dipasang di lantai tepi jalan. Lampu ini direka khas untuk para pengguna telefon pintar, di Seoul, Korea Selatan.

  Apa yang menarik, sistem ini juga sudah lama, lebih kurang dua tahun usia penggunaannya. Cuma baru ini sahaja ia tular di TikTok.

  Video yang dikongsikan oleh pengguna TikTok, @naturalkorean itu menunjukkan persimpangan jalan di Seoul, yang merangkumi lampu di lantai dan bukannya lampu isyarat tradisional. Lampu LED tersebut terletak di tepi kawasan pejalan kaki di lantai, dan akan menyala warna hijau ketika tiba masanya untuk menyeberang.

  Lampu ini dicipta untuk membolehkan para pengguna telefon pintar yang digelar sebagai ‘SMOMBIE’ (smartphone zombies), supaya sentiasa dapat menatap skrin telefon pintar masing-masing tanpa henti.

  Lampu isyarat itu menjadi satu bentuk pengujian di Daerah Yeongdeungpo pada tahun 2019, tetapi nampaknya ia masih kekal ada sehingga kini. Ianya bagaimanapun tidak digunakan secara meluas di Seoul, walaupun video tersebut menyebabkan ramai orang mempercayai bahawa penggunaan lampu berkenaan dilakukan secara skala besar.

  Bagaimana dengan pendapat anda?

  Patutkah kita ‘melayani’ smombies ini dengan pemasangan lampu isyarat di lantai tepi jalan?

  Apa yang pasti di Malaysia, kalau lampu itu tidak rosak kerana vandalism, ia pasti hilang akibat dicuri.

  Arya Putrahttps://omghackers.com/
  A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

  Artikel Terkini

  Artikel Berkaitan

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  0
  Would love your thoughts, please comment.x
  ()
  x
  %d bloggers like this: