Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Bertemu lagi kita dalam artikel mengenai produk OnePlus. Kali ini mengenai perisian peranti OnePlus, iaitu OxygenOS Open Beta 4. Mengenai changelog kemaskini Open Beta 4 ni, boleh rujuk kat bawah ni.

Jadi, apa yang tersembunyi yang OnePlus tidak beritahu dalam changelog Open Beta 4? Ini yang saya perasan, iaitu aplikasi Notes serta penambahbaikan Face Unlock. Ketika saya pakai Open Beta 3 Hotfix, tiada benda alah ini. Jadi ini sesuatu yang menaik!

Kita mulakan dengan aplikasi Notes. Ia merupakan aplikasi yang anda boleh menyimpan nota, letak gambar dan buat senarai semak. Lihat contoh gambar di bawah.

Seterusnya ialah penambahbaikan Face Unlock. Masa saya pakai OxygenOS Open Beta 3 Hotfix pada OnePlus 5, tak macam ini. OnePlus menambah satu ciri baru iaitu Face Unlock assistive lightning yang membantu peranti anda kenal muka anda dan unlock peranti anda. Satu lagi masa nak menambah data muka kita untuk Face Unlock tu, ada garisan putih yang mengesan raut wajah kita kepada beberapa dot dan garisan. Tak silap Open Beta 3 takda, Hotfix pun tiada juga. kot.

Lihat gambar di bawah mengenai perkara di atas.

Lihat ada tambahan pilihan iaitu Face Unlock assistive lightning.
Bila kita tambah data muka, akan keluar dot dan garisan putih untuk mengecam muka kita. Abaikan muka saya tu. hahaha
Bila berada di tempat yang gelap, bila on skrin telefon, akan keluar ini dan ia membantu telefon kita mengenal kita dengan baik.

Itu sahaja yang saya perasan mengenai benda yang tersembunyi yang tiada dalam changelog OxygenOS Open Beta 4. Kenapa la OnePlus tak beritahu perkara ini dalam changelog mereka? Adakah mereka terlepas pandang?

Apa pendapat anda mengenai kemaskini OxygenOS Open Beta 4 pada OnePlus 5? Sila komen di bawah ya. 😉