A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

WASHINGTON 18 Dis. – Agensi Perisikan Pusat (CIA) dan tentera Amerika Syarikat (AS) menghadapi masalah yang serius jika dakwaan seorang jurutera Iran terbukti benar.

Jurutera yang diwawancara oleh Christian Science Monitor itu menggambarkan dengan terperinci bagaimana sepasukan pakar negaranya menggodam Sistem Pengesan Kedudukan Global (GPS) sebuah pesawat drone AS dengan tujuan untuk menawannya.

Itulah pesawat sama yang didakwa oleh kerajaan AS telah mendarat di wilayah Iran pada awal bulan ini disebabkan kerosakan.

Pakar Iran dilaporkan mendapati kelemahan drone RQ-170 Sentinel itu ialah GPSnya dengan memeriksa drone-drone Amerika yang jatuh pada September lalu.

Berdasarkan maklumat itu, mereka memasang perangkap untuk sebuah drone yang menjalankan pengintipan di ruang udara Iran.

“Dengan mengganggu sistem komunikasinya, kami memaksa pesawat itu terbang dengan ‘autopilot’ dan di sinilah pesawat kehilangan ‘otaknya’,” katanya.

Pasukan Iran kemudian memprogramkan drone itu supaya ‘mendarat dengan sendiri di lokasi yang mereka kehendaki’.

Jurutera itu berkata, seluruh proses itu semudah menggodam sebuah akaun Google.

Kajian pada 2003 mengenai kelemahan GPS menunjukkan tentera AS tahu tentang masalah itu sejak hampir sedekad lalu, dan jika benar sistem GPS RQ-170 dalam tangan Iran itu digodam, ini bermakna kelemahan tersebut belum dibaiki.

SUMBER: Akhbar Utusan Malaysia, 19.12.2011, ms 18.

Edited: Panduan Lengkap Menggodam GPS, Kredit Kepada Janjang,

—->>> Klik Di Sini