A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

Sebelum ini saya lebih memilih SwiftKey dek kerana ia boleh menaip secara Flow untuk dua bahasa sekaligus (BI-BM). Ini amat-amat memudahkan kerana saya tidak perlu menukar bahasa semata-mata untuk menaip dalam bahasa lain yang diinginkan.

Tak lupa juga rangkaian neural di dalam SwiftKey menjadikan papan kekunci itu lebih pintar menafsirkan perkataan-perkataan yang akan ditaip. Kepintaran sama kini boleh dinikmati pada Google Keyboard yang telah dijenamakan semula kepada Gboard. Taipan dengan bahasa berbilang beserta Flow seperti SwiftKey yang dinamakan sebagai ‘Glide typing’ sudah pun dimasukkan ciri ini ke dalam Gboard.

Tambah menarik lagi, ia telah diintegrasikan dengan carian Google, yang mana kini anda tidak perlu lagi keluar dari mana-mana aplikasi yang sedang anda gunakan. Anda boleh terus lakukan carian dari Gboard, dan berkongsi hasil carian secara terus.

Ini contoh yang saya sendiri cuba, dalam aplikasi WhatsApp. Super cool.

Selain itu, Gboard juga sudah mempunyai baris nombor di atasnya, serta carian emoji.

Anda boleh muat turun aplikasi Gboard di sini: Gboard