More

  Google: Codec Video AV1 Adalah Satu Keperluan Di Masa Hadapan

  Google akan menjadikan sokongan untuk codec video AV1 sebagai satu keperluan kepada mana-mana peranti dengan Android 10 pada masa akan datang.

  Sebarang jenis TV, Android Box, atau apa jua jenis peranti yang ingin menggunakan platform pintar Google akan memerlukan penyahkod AV1 terbina dalaman pada aras chipset sekiranya dilancarkan selepas 31 Mac 2021.

  Polisi ini mungkin akan dikenakan kepada peranti baharu sahaja, manakala peranti lama ada ‘harapan’ untuk mendapat kemas kini Android 10 tanpa memerlukan sokongan codec AV1 tersebut.

  AV1 ialah pengganti kepada codec sedia ada iaitu HEVC (H.265) yang sedang digunakan untuk video HDR 4K pada platform penstriman seperti Netflix, Disney+, Apple TV+, dan sebagainya.

  Anda boleh rujuk lagi mengenai codec AV1 di:

  https://omghackers.com/apa-itu-codec-av1-dan-bagaimana-cara-mengaktifkannya-pada-youtube/

  Sumber: Twitter

   

   

  Murung Mohowongsohttp://omghackers.com
  Hobi saya membeli belah atas talian. Ketagih dalam mengumpul gajet dan semua mainan yang tidak mampu dibeli semasa zaman kanak-kanak dahulu. Akan ambil masa minima 2 minggu membaca review dan buat ulangkaji sebelum membeli sebarang produk. Sangat tidak suka berpura-pura dan juga orang yang berpura-pura. Asertif dan introvert, tapi tak pernah biadap. Hubungi saya di [email protected]

  Artikel Terkini

  Artikel Berkaitan

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  0
  Would love your thoughts, please comment.x
  ()
  x
  %d bloggers like this: