A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

Anda lihat gambar di atas dan beritahu kepada saya ianya tidak menjengkelkan.

Ya, dalam Chrome, sudah ada tetapan untuk menyekat laman-laman daripada meminta penggunanya untuk membenarkan ia menghantar notifikasi (push notifications). Akan tetapi dalam Firefox, ciri ini baru sahaja diimplementasi pada versi 59.

Kalau ciri baru ini belum mampu menarik minat anda, mungkin ciri lain seperti penambahbaikan terhadap sekuriti dalam Private Browsing Mode, iaitu Mozilla telah membuang URL rujukan atau bahasa teknikalnya ‘path information’ yang akan menjadi ‘Referrer value‘.

Agak sukar hendak menerangkannya dalam Bahasa Melayu, tetapi untuk mudah faham, setiap kali anda klik pada satu pautan URL untuk menavigasi laman baru, laman tersebut akan menerima maklumat pautan laman asal dari mana anda datang. Ini memungkinkan kepada ketirisan data peribadi/sulit pengguna walaupun menggunakan Private Browsing.

Ciri lain pula adalah seperti pengguna Firefox Jerman yang memperolehi enjin carian Ecosia dan pengguna Perancis yang memperolehi enjin carian Qwant.

Selain itu, penambahbaikan terhadap prestasi juga terlihat pada Frefox Home Page. Waktu memuat menjadi lebih pantas dengan memanfaatkan cache dari rangkaian atau cache dari cakera keras pengguna.

Bagi ‘Top Site’ anda kini boleh seret dan lepas untuk mengatur semula kedudukannya. Cuma belum ada cara lagi untuk anda tambahkan ia, kecuali anda sunting dan tukar pautan serta namanya.

Anda boleh baca dan teliti kesemua perubahan pada Firefox 59 di nota rilisan.

Muat turun Firefox 59 di sini > Firefox 59