FBI Meminta Pihak Persendirian dan Korporat Lebih Aktif Dalam Pencegahan Ransomware

FBI dalam kenyataannya meminta supaya pihak persendirian dan korporat mengambil langkah lebih drastik dalam mencegah dan melindungi pihak berkepentingan daripada ransomware.

Menurut FBI lagi, kerajaan Amerika Syarikat ketika ini mempunyai kemampuan yang terbatas dalam menangani ancaman itu. Ditambah pula dengan serangan demi serangan ke atas aset dan utiliti penting, ransomware dilihat sebagai ancaman tahap tinggi setara dengan serangan 9/11 kata mereka lagi.

Pihak berkepentingan diminta memberi latihan dan memasang perlindungan ransomware sendiri. Serangan ransomware ke atas AS dilihat semakin meruncing ekoran pertelagahan di antara Biden dan Putin dengan AS cuba mengaitkan kerajaan Rusia ke atas serangan ransomware di negara Uncle Sam tersebut.

Ransomware kini menjadi ancaman global alaf baru dengan banyak pihak yang berniat jahat mula menyasarkan badan korporat besar dan utiliti malahan sumber asas. FBI meletakkan taraf ancaman ransomware berskala besar ini sebagai setara dengan ancaman keganasan.

Banyak pihak dinamakan FBI sebagai pihak yang bertanggungjawab di dalam serangan malware dan kebanyakan daripada pihak yang dinamakan adalah daripada China dan Rusia; seteru kuat AS seendiri.

Ironi juga apabila Amerika Syarikat yang mendabik dada sebagai negara terkuat di dunia kini hampir lumpuh diserang ancaman ransomware. Sementara itu di Malaysia, bait-bait serangan ransomware yang menyasarkan utiliti dan syarikat korporat mula bertiup melalui khabar-khabar angin.

Bersediakah kita?

Murung Mohowongso
Murung Mohowongsohttp://omghackers.com
Hobi saya membeli belah atas talian. Ketagih dalam mengumpul gajet dan semua mainan yang tidak mampu dibeli semasa zaman kanak-kanak dahulu. Akan ambil masa minima 2 minggu membaca review dan buat ulangkaji sebelum membeli sebarang produk. Sangat tidak suka berpura-pura dan juga orang yang berpura-pura. Asertif dan introvert, tapi tak pernah biadap. Hubungi saya di [email protected]

Artikel Terkini

spot_imgspot_img

Artikel Berkaitan

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
spot_imgspot_img
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x