Arya Putra

A regular tech blogger who have passions for cats.

Para pembangun dari Mozilla nampaknya tidak pernah berhenti dari membawakan pembangunan dan ciri baharu kepada Firefox, tidak kiralah baik mahupun buruk. Ciri baik kita sudah lihat, ciri buruk pun kita sudah telitikan.

Kali ini dalam saluran Nightly, buat anda yang sememangnya sudah menggunakan pelayar Firefox dari saluran ini, anda kini boleh uji satu lagi ciri yang sudah diserapkan iaitu Tab Warming.

Disebabkan penerangan dalam Bahasa Melayu agak sukar dan mengelirukan, maka saya salin penerangan dari pembangun Mozilla iaitu Mike Conley:

When you switch a tab in multi-process Firefox, traditionally we’d send a message to the content process to tell it to paint its layers, and then we’d wait for the compositor to tell us that it had received those layers before finally doing the tab switch.

With the exception of some degenerate cases, this mechanism has worked pretty well since we introduced it, but I think we can do slightly better.

“Tab warming” is what we’re calling the process of pre-emptively rendering the layers for a tab, and pre-emptively uploading them to the compositor, when we’re pretty sure you’re likely to switch to that tab.1

Secara ringkasnya, Tab Warming adalah proses pra-muat sesuatu tab sebelum isi kandungan laman tersebut dipaparkan kepada pengguna.

Anda boleh cuba ciri ini dengan memuat turun Firefox Nightly di pautan ini: Download Firefox Nightly

Kemudian, buka satu tab baru, masukkan about:config ke dalam bar URL dan tekan Enter.

Setelah itu, masukkan pula preference berikut ke dalam bar carian:

browser.tabs.remote.warmup.enabled

Ubah nilainya daripada false, kepada true.

Anda boleh cuba rasakan sendiri perubahan penukaran tab selepas itu. Cuma, semasa saya sedang menulis ini saya tidaklah dapat rasakan apa-apa penambahan kelajuan melainkan setiap tab tidak lagi dihentikan seketika (pause) seperti sebelumnya.

Apa komen anda tentang ciri ini?