More

    Cara Memasang Windows 11 Binaan 21996.1 Yang Tertiris

    Pada tarikh 16 Jun 2021, kecoh dekat internet pasal ISO Windows 11 tertiris dan ramai mula mencari nak mencuba sendiri Windows tersebut, termasuk la kami sampai tak tidur malam. hahahaha

    Pada asalnya, ia tertiris tangkapan layar Windows 11 di tapak web Baidu, lepas tu disusuli pesta pautan muat-turun ISO tersebut tersebar merata tempat.
    Kami jumpa pautan muat-turun dekat Baidu, tapi leceh nak sedut dari sana.

    Lalu terjumpa tapak forum ini, My Digital Life dan kat sana ramai kongsi pautan muat-turun ISO tu. Tunggu lagi benda dah boleh sedut.

    Jadi dengan korbankan waktu tidur, sedut ISO tu dan terus pasang dekat laptop kami, ASUS A556U yang mana tengah guna Windows 10 Insider Preview Binaan 21390.2025, Siaran Dev. (sama macam PC kami)

    PC kami tak pasang Windows 11 dan akan pasang dari Insider Preview, siaran Dev katanya 24 Jun ni depa bagi.

    Diingatkan ini binaan beta, jadi bukan sahaja ada fungsi baru malah ia ada ralat baru juga. risiko tanggung sendiri tau..tau..tau

    Tanpa kita melengahkan masa, ampa pun tak sabaq nak merasa Windows 11 lebih awal, jom kita apa yang perlu ampa sediakan dan cara-cara pemasangan Windows 11.

    Apa yang ampa perlukan ialah;

    • Windows 11 Binaan 21996.1 (terima kasih luzea dari forum MDL muat-naik ISO ini)
    • Rufus
    • Seketul pendrive (lebih daripada 4GB dan 8GB pun dah mencukupi
    • Seketul mesin yang terpaksa bersedia untuk didera
    • Salinan data jika ada data penting

    Selesai sedut barangan tersebut, sila ikut langkah-langkah kat bawah ni berdasarkan gambar di bawah.

    Perisian Rufus yang diguna untuk pasang ISO ke Pendrive

    1. Buka perisian Rufus yang ampa sedut tadi.
    2. Bahagian ‘Device’ tu, pastikan pilih Pendrive ampa nak guna tu.
    3. Tekan ‘SELECT’ untuk bagi Rufus berkenalan dengan ISO yang ampa sedut tadi.
    4. Dekat ‘Target system’, sila ambik UEFI. Jika motherboard ampa ada CSM, ambik ‘(non CSM)’.
    5. Dekat ‘File System’, pastikan ambik FAT32. Sebab kami guna Windows 7 USB DVD Download Tool dia buat Pendrive kami jadi NTFS dan bila aktifkan ‘Secure Boot’, takda dalam senarai boot.
    6. Bila langkah 1-5 dah selesai, boleh tekan butang ‘START’ tu lalu pi la buat benda lain dulu sementara tunggu ia siap.

    Dekat PC/Laptop yang ampa nak main Windows 11 ni, pastikan sudah lakukan tetapan di bawah ni pada tetapan BIOS;

    • Aktifkan ‘Secure Boot’
    • Aktifkan TPM, bagi yang guna AMD, aktifkan fTPM.

    Lepas tu tunggu apa lagi, boot masuk Pendrive lah. Tapi jangan lupa sambung dahulu Pendrive nanti mesin tak jumpa dengan sapa dia nak bersembang.

    Jika ampa dapat ‘PC ini tidak dapat pasang Windows 11‘, ini bermakna ampa tak aktfikan Secure Boot dan TPM serta Pendrive bukan dalam mod UEFI.

    Ada cara lain nak pasang, tapi kami tengok macam rumit sebab kami pun tak pandai mana. Jadi guna cara asal-boleh ni lah.

    Terlupa pulak cara pasang Windows, mudah sahaja;

    1. Ikut arahan yang terpapar dekat skrin tu, jika dia mintak kunci lesen, cakap ja takda. Dia tak marah aihh.
    2. Pastikan ampa ingat ‘Drive’ mana nak delete dan kalau boleh delete semua yang bukan tulisan ‘Primary’ kemudian ‘Create’ balik.
    3. Lepas ‘Create Partition’, tekan balik partition baru buat tadi yang paling besar ada label ‘Primary’ tu dan tekan Format.
    4. Selepas selesai format, tekan ‘Next’ dan pi la bancuh ayaq ka apa.
    5. Selesai.

    Dah keluar tetapan Windows 11, ampa ikut la proses macam biasa.

    Kredit gambar, Thurrott

    Sampai dekat bahagian atas ni, ampa boleh tutup internet jika tak mau log masuk akaun Microsoft sebab dia takda butang ‘Skip’.

    Jadi, tutup internet dan tekan butang ‘Back’ tu dan tekan ‘Next’ balik lalu boleh daftar akaun lokal.

    Tambahan: Boleh pilih ‘Sign-in option’, ambik ‘Use offline account’.

    Selamat bermain, dan pautan mengenai Windows 11, klik pautan bawah ni
    Apa Yang Menarik Dalam Windows 11 Binaan 21996.1?

     

    Amir Hussaini
    Bio? Biarlah rahsia. ( ◡‿◡ *)

    Artikel Terkini

    Artikel Berkaitan

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    0
    Would love your thoughts, please comment.x
    ()
    x
    %d bloggers like this: