More

    Apa Yang Menarik Dalam Windows 11 Binaan 21996.1?

    Seperti tajuk dekat atas tu dan ramai yang dah tau mengenai kekecohan ISO Windows 11 terlepas keluar sebelum tarikh sebenar Microsoft nak lancarkan Windows 11 tersebut pada 24 Jun ini dalam Insider Preview.

    Apabila Microsoft umumkan yang Windows 10 akan ditamatkan pada Oktober 2025, ini merupakan petanda besar yang orang ramai boleh agak, ‘nak keluar Windows baru la tu’.

    Mesti ada tertanya-tanya, bukan ka Microsoft kata Windows 10 ni merupakan sistem operasi yang terbaik dan menaburkan segala janji manis. Biasa la beb, hati manusia boleh berubah, begitu juga dengan Microsoft.

    Bila tertiris tangkapan layar Windows 11 di tapak web Baidu, lepas tu bermula lah pesta pautan muat-turun ISO tersebut tersebar merata tempat.

    Pertama kali tengok tangkapan layar Windows 11, mesti terfikir adakah ini jelmaan Windows 10X yang Microsoft kata ia dah mati. Adakah ini menghantui Microsoft dan pengguna Windows yang lain?

    Nahh, ini bukan cerita hantu jadi tenang jangan takut bagi yang duduk sorang-sorang tu. (jangan tengok bawah katil)

    Pendek kan cerita, nantikan acara terbesar Microsoft pada 24 Jun ni.

    Jadi, apa yang menarik sangat dekat Windows 11 kalau nak bandingkan dengan Windows 10 yang sedia ada? Tak banyak sangat tapi boleh la.

    Windows 10 Pro, Binaan 21996.1 versi Dev

    Laptop yang kami guna untuk bermain Windows 11 ni ialah ASUS A556U dan spesifikasi boleh rujuk gambar atas.

    Nanti akan nampak gambar-gambar bawah ni kebanyakkan petak Windows hujung tak tajam, jadi segi empat sama bulat.

    Rekabentuk Desktop Taskbar Yang Baru

    Taskbar Windows 11

    Taskbar Windows 10X11 secara lalainya berada dekat tengah dan jika ampa perasan dekat masa dan waktu jugak terdapat hari sekali, juga secara lalai.

    Cortana tidak lagi berada dekat Taskbar Windows 11 sebab dia merajuk.

    Jika tengok ‘Taskbar’ tu, tema unsur Aero kembali secara lalai. Kalau ampa guna tema Gelap, lagi nampak lawa. Kenapa pakai tema putih, tak sakit mata ka?

    Gambar bawah ni tetapan Taskbar dalam Windows 11.

    Tetapan Taskbar Windows 11

    Rekabentuk Pencarian Yang Baru, Tapi…

    Pencarian Windows 11

    Apa yang baru? Selain daripada ikon baru, depa tukarkan bar pencarian dari bawah ke atas ja.

    Ruangan Widget Sendiri

    Masih ingat lagi kemaskini ‘Cumulative’ yang lalu tiba-tiba muncul benda alah bawah ni?

    Widget dekat Windows 10 yang hadir tidak diundang

    Lepas ramai tak suka akan kehadiran dia, dia pun pindah duduk bilik lama Cortana.

    Widget Windows 11

    Seperti mana ia dekat Windows 10, macam tu la dekat Windows 11. Cuma dekat Windows 11 lagi lawa dengan tema Aero, ada jam tambahan dan kad nampak menarik mungkin sebab sentuhan Aero.

    Dekat Windows 10, kita boleh sorok semua kad secara terus dekat Widget tu manakala dekat Windows 11, kita kena masuk ‘Manage interests’ untuk sorok kad apa yang kita tak nak.

    Nak senangkan pengguna ka nak susahkan pengguna ni?

    ‘Quick Action’ Mendapat Sentuhan Android 12 Pada Ruangan Notifikasi

    Ruangan Notifikasi dan ‘Quick Action’ Windows 11

    Ini bukan gambar yang ditampal dengan ‘QS Tiles’ Android tapi memang bentuk ‘Quick Action’ Windows 11.

    Tiada yang luar biasa hanya tema Aero dan segi empat sama bulat.

    Cuma terkilan dengan warna dia. Ikutkan warna tu merah 255, tapi jadi lagu ni. Tu kami kata dah macam Android punya ‘QS Tiles’.

    Perubahan Start Menu Yang Baru, Lagi Menyusahkan

    Start Menu Windows 11, pasti macam pernah nampak kan?

    Jujur kami habaq mai, kami suka rekabentuk lagu ni. CUMA, program (dalam ni dia panggil aplikasi) yang kita semat tu, tak boleh bagi duduk dalam kumpulan macam gambar bawah ni. Hang bayangkan kalau letak banyak-banyak jadi lagu mana?

    Start Menu Windows 11 apabila semat aplikasi dengan banyak

    Kena tatal ke bawah (scroll down) untuk tengok halaman seterusnya aplikasi yang disematkan.

    Start Menu Windows 10

    Kalau sebelum ni ampa punya Start Menu dekat Windows 10 ada buat lagu ni, kirim salam laaa.

    Start Menu Windows 11 ubah kedudukan ke kiri

    Ini bukan tangkapan layar distro Linux, tapi Start Menu Windows 11 bagi yang tak boleh ‘move-on’ dengan Windows 10, ampa boleh ubah kedudukan ‘Start Menu’ ke kiri.

    Masih tak suka? Teringat kekasih lama (Windows 10)? Biasa la ambil masa nak curi hati awak, eh.

    Start Menu Windows 10 Kembali Dalam Windows 11

    Nak tukar ‘Start Menu’ Windows 11 macam gambar kat atas? Klik pautan ini. (akan datang)

    Perubahan Task View Memaparkan Windows Sahaja

    Task View Windows 11, pi mana habis sejarah aktiviti?

    Kalau ampa selalu guna ‘Task View’ dekat Windows 10, pasti akan rasa pelik kerana dalam Windows 11 hanya fokus pada Windows dan Desktop yang ampa buka sahaja.

    Tiada sejarah aktiviti macam gambar bawah ni. Mungkin ada yang tak suka kot takut ‘kantoi’.
    Bagi kami ok ja sebab kami tak guna pun ‘Task View’. hahahaha

    Task View Windows 10, abaikan tindihan gambar

    Menu Klik Kanan Start Menu Makin ‘Fit’ dan Lawa

    Kiri Windows 10, kanan Windows 11

    Kalau tengok dari segi fungsi dan pilihan tu sama ja, yang berubah ialah tema, ‘fit’ dan lawa.

    Hah, sebut pasal klik kanan, jika ampa klik kanan dekat Taskbar Windows 11, dia tak keluar banyak-banyak pilihan dah, dia keluar satu ja macam gambar bawah ni.

    Klik kanan Taskbar Windows 11

    Auto HDR, Fungsi Konsul Di Windows 11

    Tetapan HDR Windows 10 Insider Preview (Siaran Dev), jangan risau Windows 11 pun sama

    Bagi yang pakai Windows 10 Insider Preview (terutama sekali siaran Dev), dah merasa Auto HDR ni. Bila Windows 11 dapat fungsi ni, hat geng Insider Preview tak hairan la.

    Untuk maklumat lanjut pasal Auto HDR, boleh baca dekat sini.

    Periksa Tahap Kesihatan Perkakasan Storan Secara Langsung

    Periksa Tahap Kesihatan Perkakasan Storan Windows 11

    Sebelum ni kita kena pasang pelbagai perisian untuk periksa tahap kesihatan perkakasan storan kita sama ada sihat ka, sakit ka apa.

    Tapi kini, Windows 11 boleh periksa tahap kesihatan mereka untuk ampa. CUMA, dia hanya periksa kata sihat, teruk ja la. hahaha

    Jadi, kami cadangkan guna perisian yang ampa selalu guna kerana maklumat lebih terperinci daripada yang ni.

    Kawalan Windows Yang Baru Lebih Ringkas

    Kawalan Windows, Windows 11

    Sebelum ni kalau kita nak bahagi skrin kepada 2, 3 atau 4, kena klik dan seret windows/perisian yang kita nak tu ke kiri atau kanan dan akan keluar cadangan bahagian seterusnya nak pilih windows apa kan?

    Kini dalam Windows 11 ampa boleh guna fungsi tersebut secara langsung tanpa nak seret-seret dah. Hanya letak anak panah dekat ‘Maximize’ dan pilih nak bahagi lagu mana.

    Bunyi Windows Startup Diaktifkan Secara Lalai

    Bunyi Windows Startup Diaktifkan Secara Lalai Dalam Windows 11

    Ramai kata Windows 11 kembalikan semula bunyi Startup. Sebenarnya Windows 10 dah ada benda ni, cuma ia tidak diaktifkan secara lalai. Tapi jangan aktifkan dekat Windows 10 sebab buat sakit hati ja bunyi dia. hahahaha

    Cuma di Windows 11, bunyi dia sedap la kalau nak bandingkan dekat Windows 10 yang masih tak boleh move-on dari kekasih lama bunyi dia.

    Berbaloikah pasang Windows 11?

    Atas Windows 10 Insider Preview Binaan 21390.2025 Versi Dev dan Bawah Windows 10 Binaan 21996.1 Versi Dev

    Jika ada lebihan PC/Laptop atau nak hidupan yang dah lama ‘tidur’, boleh la cuba pasang Windows 11 ni untuk merasa benda ‘baru’.

    Cuma kena ingat, ia memerlukan;

    • Secure Boot diaktifkan
    • TPM 2.0 diaktifkan, jika AMD aktifkan fTPM
    • UEFI

    Komputer kami masih lagi guna Windows 10 Insider Preview Binaan 21390.2025 Versi Dev sebab dok main permainan dekat situ dan tak rasa nak tukar ke Windows 11 kerana apa yang ada dalam Windows 11, dah ada dalam Insider Preview.

    Cuma fungsi baru tu takda la, benda lain macam Auto HDR dan ikon baru tu memang dah ada lama dalam Insider Preview.

    Selain daripada itu, bukan fungsi baru sahaja yang ada dalam Windows 11 tapi ralat baru turut ada iaitu;

    • Pemasangan Microsoft .Net Framework gagal
    • Sistem kadang-kadang tersedu, mungkin perlukan air
    • Pemasangan fungsi lain gagal, termasuk pek bahasa
    • Butang pencarian di Microsoft Store kadang-kadang gagal berfungsi dengan baik
    • Ada sesetengah orang dapat Windows mereka petak tajam, bukan petak bulat
    • Taskbar hilang selepas memasang driver grafik yang terkini/beta (WDDM 3.0)
    • dan lain-lain

    Perisian yang kami selalu guna dekat Windows 10, ia berfungsi macam biasa dalam Windows 11. Lagi-lagi program Guitar Pro 7 sebab kami guna program tu untuk berlatih main gitar.

    Guitar Pro 7 dalam Windows 11

    Kami harap, Microsoft tukar rekabentuk ‘Lockscreen’ sebab dalam Windows 11 ni sama macam Windows 10.

    Lockscreen Windows 11

    Jika berminat nak pasang dahulu Windows 11 ni, sila klik pautan bawah ni
    Cara Memasang Windows 11 Binaan 21996.1 Yang Tertiris

    Jangan risau pasal kunci lesen Windows 11 kerana ia boleh guna kunci lesen Windows 10 tau.

    Sampai di sini kami merapu pasal Windows 11. InsyaaAllah jika ada kesempatan masa dah keluar versi ‘habis masak’ Windows 11, kami akan tulis lagi.

    Amir Hussaini
    Bio? Biarlah rahsia. ( ◡‿◡ *)

    Artikel Terkini

    Artikel Berkaitan

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    0
    Would love your thoughts, please comment.x
    ()
    x
    %d bloggers like this: