A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

Setelah sekian lama berada dalam status beta iaitu lebih kurang 4 tahun, kini Brave melancarkan pelayarnya keluar dari status tersebut dengan versi stabil 1.0. Selain dari platform desktop serta Android, Brave juga kini sudah terdapat untuk iPhone dan iPad.

Dengan Brave, pengguna akan dapat menikmati lebih privasi oleh kerana ciri lalai (default) yang ada padanya dari kategori ‘Shields’ seperti penyekat iklan (Brave Ad Block), penyekat penjejak (trackers), penyekat fingerprinting, menaiktaraf sambungan kepada HTTPS, dan juga penyekat skrip (sekiranya pengguna mengaktifkan ciri tersebut).

Kesemua ciri ini sudah tersedia ada dalam pelayar Brave dan tidak memerlukan sebarang extension dari Chrome Web Store untuk mengaktifkan ciri ekstra tersebut.

Apa yang menarik, Brave juga menyokong muat turun torrent secara native. Ini bermakna tanpa sebarang klien torrent pun, pengguna masih dapat memuat turun sebarang kandungan dari laman-laman torrent dengan hanya memasang pelayar ini.

Berikut saya demokan bagaimana rupa pelayar Brave dengan sokongan pemuat turun torrent:

Paparan selepas klik pautan magnet atau muat turun fail .torrent.

 

Muat turun sedang berjalan.

Tetapi hightlight atau tumpuan Brave bukan hanya sekadar ciri privasi atau sekuritinya semata.

Brave, selain menyekat iklan secara lalai, ia juga turut menyediakan platform bagi pengguna untuk membuka iklan untuk mendapatkan Basic Attention Token (BAT) – matawang crypto yang diusahakan oleh Brave.

70 peratus pendapatan hasil dari sistem atau model pengiklanan berasaskan blockchain akan disalurkan terus kepada pengguna.

Iklan yang keluar adalah berlaku secara langsung dari peranti, oleh itu tiada sebarang data yang dihantar kembali kepada pelayan Brave.

Buat yang tinggal di Malaysia seperti saya, jika anda hendak menggunakan Brave beserta ada keinginan untuk memperoleh BAT, sila tukar region sistem operasi kepada negara-negara yang disokong oleh Brave Rewards, contohnya Amerika Syarikat (United States). Tetapi jangan lupa tukar juga alamat IP anda menggunakan VPN ya.

Jika anda masih belum mengetahui cara untuk mengeluarkan BAT, saya akan usaha untuk tuliskan ia dalam satu artikel berasingan. Tetapi jangan risau, ia tidaklah sesukar yang disangka.

Jangan lengahkan masa lagi, gunakan Brave dari sekarang dan nikmati lebih kelajuan sehingga 3 hingga 6 kali ganda berbanding pelayar lain.

Muat turun di sini: Brave Browser.