A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at arya@omghackers.com

Ke tepi, ke tepi!

Netflix dah ada pesaingnya yang agak gagah perkasa, dan ianya adalah Disney+. Sebelum ini, Netflix juga tidak terdapat untuk negara Malaysia, dan Disney+ nampaknya mengikut jejak langkah itu.

Ada cara (workaround) untuk melanggan dan kita ambil tempoh percubaan untuk ‘melihat-lihat’ ke dalam terlebih dahulu sebelum membuat keputusan sama ada hendak terus melanggan ataupun tidak.

Apa Yang Diperlukan?

1. VPN dengan alamat IP US (ambil US teruslah, senang cerita).

Saya syorkan Surfshark.

Langgan Surfshark melalui pautan ini: Surfshark Promo.

Oh ya, Surfshark ni boleh dikongsi dengan beberapa orang rakan. Nak mudah, langgan sahaja bersama 10 orang lagi (termasuk anda) dan buat satu group WhatsApp.

2. Akaun Google.

Akaun Google ini perlu dicipta dengan anda terhubung kepada alamat IP US. Kita akan bicarakan dengan lebih lanjut lagi di bawah.

3. Kad Debit yang sudah diaktifkan pembayaran negara luar.

Saya gunakan nombor akaun CIMB Kwik – sebab dalam akaun tu tiada duit. Hanya sekadar ingin menguji.
Kah kah kah.

Cara-Caranya:

1. Pertama sekali, sambungkan rangkaian anda kepada VPN dengan alamat IP US terlebih dahulu.

2. Kemudian, pergi ke pautan ini: Create a Gmail account.

Atau pautan ini: Gmail – di sini, klik ‘Create an account’.

3. Seperti biasa, masukkan perincian akaun yang anda mahukan.

4. Seterusnya, bagi nombor telefon, saya gunakan sahaja ‘fake US phone numbers generator’ (sila Google ya). Malah tak perlu pening-pening memilih, ambil sahaja nombor yang tersedia ada, tak perlu jana pun.

Tetapi, sila PASTIKAN landing page anda adalah SAMA seperti tangkap layar di bawah. Jika tidak, anda akan terus diminta untuk melalui pengesahan nombor telefon. Senang cerita, tutorial tak menjadi dan kita tak mahu itu berlaku!

Apa yang boleh anda lakukan jika tidak masuk ke landing page seperti di bawah ialah:

a. Tukar alamat IP. Sebaiknya IP statik (Surkshark ada ciri ini). Jika tidak pun, tukar sahaja keseluruhan perincian akaun dan alamat IP sehingga anda berjaya.

b. Pakai pelayar tanpa extension/addon atau guna incognito mode. Saya telah mengambil langkah ‘kronik’ iaitu menggunakan Internet Explorer. Fuh, mujurlah menjadi (sebab sebelum itu, saya dah siap pun buat satu akaun Google dengan nombor telefon US. Barangkali, cookies/cache serta alamat IP menyebabkan terjadinya ‘ralat’).

Betul, boleh padam cookies/cache tu, tapi saya belum terasa nak padam lagi. Heh.

Sedikit tips di sini, sila pastikan juga alamat emel untuk ‘Recovery email address’ adalah alamat emel yang anda selalu gunakan! Ini bagi memastikan anda akan dapat semula akaun sekiranya berlaku apa-apa ‘masalah’.

Betul, kita nak buat ‘fake account’ (well, kind of) – tetapi ini adalah ‘fake account’ yang kita nak simpan atau kekal pakai. Jadi, informasi yang kita masukkan juga perlulah yang kita sentiasa ingati.

5. Klik Next setelah mengisi kesemua perincian, dan apabila tiba di landing page seperti di bawah ini pula, tekan butang ‘Not Now‘ dengan penuh rasa gembira.

6. Setelah itu, skrol ke bawah dan klik ‘I Agree‘.

7. Siaplah sudah akaun Google yang dibuat dengan nombor telefon US.

Tunggu apa lagi? Log masuk akaun tersebut ke dalam telefon anda. Jangan lupa aktifkan VPN dengan alamat US dahulu.

8. Buka Google Play Store dan cari aplikasi Disney+. Jangan bimbang, ia akan keluar kerana yang pertama, akaun tersebut ‘dari US’, dan peranti anda juga beralamat IP dari negara yang sama.

Pasangkan terus aplikasi Disney+ tersebut tanpa prejudis.

9. Masukkan kesemua perincian akaun, dengan menggunakan akaun ‘Google US’ anda itu. Apabila tiba di kategori pembayaran, masukkan pula perincian akaun bank anda.

Seperti yang saya tuliskan di atas, saya telah gunakan akaun CIMB Kwik.

Anda juga boleh gunakan PayPal, tetapi isunya di sini, akaun PayPal tersebut perlulah mempunyai ‘origin’ atau asal dari US juga, termasuklah akaun untuk pembayaran dan penerimaan wang, kerana Disney+ akan terus menolak akaun PayPal yang mempunyai pembayaran dari Malaysia.

Ya, ya, benda tu boleh dibuat tapi itu perlukan satu tutorial berasingan. Tak cukup panjang lagi ke artikel ni?

Jadi jika nak mudah, masukkan sahaja butir pembayaran akaun dari kad debit anda.

*Saya tidak pasti lagi mengapa Disney+ menolak pembayaran melalui akaun PayPal yang dihubungkan kepada kad debit/credit dari Malaysia, tetapi menerima pula pembayaran secara terus melalui kad debit. Magic? Glitch?

Tetapi kalau nasib anda tidak serupa, contohnya Disney+ menolak pembayaran melalui kad debit Maybank anda (contohnya), maka rajin-rajinkanlah diri anda membuka akaun CIMB dan kemudian buka pula CIMB Kwik ya. Heheheh.

Pilihlah tempoh percubaan yang anda mahu. Langganan ini diuruskan melalui Google Play, oleh itu jika anda tidak mahu meneruskan langganan, anda boleh batalkan sahaja melalui Play Store.

Berikut adalah contohnya.

 

10. Selesailah sudah tutorial 10 langkah melanggan Disney+ untuk rakyat Malaysia. Anda boleh log masuk ke akaun yang telah dibuat di pautan Disney+ | Movies and Shows atau mainkan melalui aplikasi Disney+ yang telah anda pasang pada telefon.

Jangan lupa kongsikan ya artikel ini kepada rakan-rakan anda. Manalah tahu, mereka juga berminat nak langgan bersama. Kan dah jimat sekali lagi di situ (atas tadi dah jimat juga bila berkongsi akaun Surfshark).