A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

Saya mungkin bukan ‘gamer’ tegar, dan tidak perlukan sistem operasi yang ditala ke arah tujuan tersebut.

Tetapi saya memahami, bahawa golongan ini juga harus dikumpul rapi di satu tempat dan diberikan kemudahan kerana mereka adalah satu niche tersendiri.

Oleh itu, sebuah distro yang menduduki tempat ke 40 di DistroWatch iaitu Voyager, membuka peluang kepada gamers dari Windows untuk mencuba Linux melalui versi istimewa mereka – Voyager GS (Gamer Special?) 18.04, yang dibina dari Xubuntu LTS.

Disebabkan ini adalah versi LTS dan mendapat kemas kini sehingga tahun 2021, adalah sesuai juga kiranya saya perkenalkan ia kepada anda semua.

Jika dilihat dari reka bentuk paparan antaramukanya, ia mempunyai tema yang agak ceria, dengan kemasan warna oren, ungu dan kelabu (paparan persekitaran meja saya telah diubahsuai, jadi sila boot atau pasang sendiri untuk melihatnya).

Seperti yang kita ketahui, Xubuntu menggunakan XFCE, yang amat ringan pada sistem meskipun PC-PC lama, dan atas kerana itu jika tidak digunakan ke arah kepermainan sekalipun, ia masih dapat dijadikan sebagai distro untuk kegunaan harian.

Meneliti ke dalam menu permainan, apa yang menarik ialah Lutris dan Stream telah pun tersedia dipasang. Steam, tidak perlu lagi diperkenalkan kepada semua. Namun Lutris pula ialah satu platform permainan untuk Linux yang memerlukan satu artikel berasingan bagi memperkenal perincian mengenainya.

Cukup sekadar dikatakan Lutris ialah medium terbaik dalam memperbolehkan para gamers untuk bermain permainan yang popular dalam Linux tanpa perlu menggunakan perantara seperti WINE.

Permainan-permainan yang telah dipasang tidak begitu menarik untuk diketengahkan. Jika saya jadi pengguna, saya akan terus menyahpasang kesemuanya dan hanya tinggalkan Steam serta Lutris sahaja.

Dari segi multimedia pula, terdapat pelbagai pemain media yang ada seperti Clementine, Kodi, PulseEffects, SMTube, dan VLC.

Saya amat meminati PulseEffects, dan jika anda menggunakan distro lain, lalu teringin hendak gunakan ia juga, maka anda boleh ke tutorial di sini untuk mengetahui cara pemasangannya:

Cara Pasang PulseEffects Pada Ubuntu Atau Linux Mint

Dari segi perkara lain ianya adalah Xubuntu yang diberikan steroid. Bererti Voyager ini penuh dengan pelbagai aplikasi yang ada antaranya mungkin tidak perlu untuk dipasang secara lalai dan saya anggap ia sebagai bloatware.

Tetapi bagi pemula, ini satu perkara yang memudahkan mereka, terutamanya jika mereka datang dari golongan gamer, seperti nama dan matlamat asal distro ini dibina.

Buat anda yang berminat, bolehlah hala ke pautan di bawah untuk muat turun:

Voyager GS18.04 LTS – Gamers.