Bahaya Video Youtube Pada Kanak-Kanak!

Ramai ibubapa memberi gajet dan telefon pintar kepada anak-anak mereka pada masa kini. Ini dipengaruhi juga oleh faktor ibu bapa tidak mahu anak mereka ketinggalan dalam penguasaan teknologi. Tambah buruk, ibu bapa tidak mahu tewas dalam perlumbaan pemilikan gajet terbaru dan tercanggih oleh anak-anak mereka.

Tapi, sedarkah ibu bapa bahawasanya trend ini sangat berbahaya kepada anak-anak anda? Terutama sekali anak-anak yang mula menggunakan dan menonton video di telefon pintar dan gajet mereka seawal usia bayi?

Kanak-kanak terutamanya bagi yang berumur bawah 5 tahun masih lagi dalam peringkat perkembangan asas. Pada tahap umur ini, kanak-kanak seharusnya banyak bermain dan meneroka kesemua deria mereka.

Pada tahap ini juga, kanak-kanak juga perlu belajar kemahiran sosial dan kawalan tingkahlaku seperti bermain bersama rakan sebaya, berkongsi mainan, mengambil giliran dan cara berkomunikasi bersama rakan sebaya.

Menonton video youtube secara berlebihan akan merencatkan perkembangan kanak-kanak kerana kanak-kanak akan tertumpu kepada gajet dalam masa yang lama. Kanak-kanak yang banyak menonton gajet tidak akan meneroka deria mereka yang lain. Mereka hanya duduk dan menonton video dalam posisi yang sama dalam masa yang lama.

Video youtube juga kebanyakannya mempunyai gambar dan video yang bergerak laju. Gambar dan cahaya yang berkelip pantas ini akan menjadi seumpama dadah kepada otak kanak-kanak yang sedang berkembang. Kanak-kanak kemudiannya akan menjadi ketagih dengan gajet dan video.

Kanak-kanak yang ketagih dengan gajet pula akan memupuk lebih banyak lagi kesan buruk dalam aspek tingkahlaku dan perkembangan kemahiran mereka.

Murung Mohowongso
Murung Mohowongsohttp://omghackers.com
Hobi saya membeli belah atas talian. Ketagih dalam mengumpul gajet dan semua mainan yang tidak mampu dibeli semasa zaman kanak-kanak dahulu. Akan ambil masa minima 2 minggu membaca review dan buat ulangkaji sebelum membeli sebarang produk. Sangat tidak suka berpura-pura dan juga orang yang berpura-pura. Asertif dan introvert, tapi tak pernah biadap. Hubungi saya di [email protected]

Artikel Terkini

spot_imgspot_img

Artikel Berkaitan

Apa pendapat anda?

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
spot_imgspot_img
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x