Utama Berita Apple Mengeluarkan Kenyataan Rasmi Mengenai Isu ‘Planned Obsolescence’ Di Reddit

Apple Mengeluarkan Kenyataan Rasmi Mengenai Isu ‘Planned Obsolescence’ Di Reddit

0
24

 

Beberapa minggu yang lepas, muncul sebuah post di laman Reddit yang menimbulkan kembali sebuah isu yang memang seringkali dikaitkan dengan mana-mana produk Apple sebelum ini, iaitu isu “planned obsolescence”. Sebuah analisis ada diterbitkan bagi isu ini, ditulis oleh John Poole sendiri, iaitu developer kepada aplikasi Geekbench, dan baru-baru ini, Apple sendiri juga telah mengemukakan kenyataan rasmi dari pihak mereka sendiri di TechCrunch mengenai isu ini.

TL;DR-nya ialah Apple sengaja down-throttle performance bagi kebanyakan produk mereka (bukan hanya iPhone) yang menunjukkan tanda-tanda battery wear level yang tertentu dengan tujuan untuk mengurangkan unexpected shutdowns dan juga untuk memanjangkan jangka hayat bateri.

Secara kasar, kenyataan yang dikeluarkan oleh Apple mempunyai kebenarannya juga, mereka ada sebab yang baik untuk down-throttle produk-produk mereka, dan saya sendiri menyokong apa yang mereka buat tu. Sebagai seorang yang menggunakan sebuah iPhone 6 sebagai daily driver, saya sendiri tidak merasakan apa-apa real-life slowdowns walaupun dengan 19% battery wear level dan markah benchmark yang menurun dengan agak ketara.

Tetapi, dari apa yang saya lihat, Apple boleh mengambil langkah-langkah yang lebih baik dalam mengendalikan situasi ini, seperti:

1. Menjadi lebih transparent dalam menjelaskan produk mereka dirasakan menjadi semakin perlahan adalah disebabkan oleh masalah bateri dan bukan masalah OS yang semakin berat (dan memerlukan pengguna untuk membeli produk yang terbaharu daripada mereka).
2. Membuat servis yang lebih pantas dan mengecas harga yang lebih murah untuk penukaran bateri baharu.
3. Memberi pilihan kepada pengguna samada mereka nak performance peranti mereka di-down-throttle atau tidak.

Isu ini hanya akan memberi kesan yang ketara pada mereka yang merupakan heavy user. Slowdowns ni akan dialami dengan lebih kerap bagi mereka, dan regular maintenance perlu dilakukan bagi peranti Apple mereka, di dalam bentuk penukaran bateri baharu (sales battery akan naik lepas ni lol). Bagi mereka yang lain pula, mungkin mereka tidak akan perlu pun untuk melakukan maintenance sebegini.

Bagi saya, kredibiliti Apple sebagai sebuah syarikat yang mengutamakan Customer Services (CS) mereka telah terjejas. Tak menjadi satu benda yang mustahil jika kita akan melihat isu ini akan bangkit semula di dalam analisis jualan produk-produk Apple di masa akan datang.

Masa untuk guna balik meme klasik ni
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
%d bloggers like this: