More

  Apa Itu ‘Unlimited Mobile Data’ Sebenarnya?

  Selain daripada internet yang datang dari pelan fiber, data mobil menawarkan alternatif untuk pengguna kebanyakan. Tetapi sama juga, seperti selain daripada internet fiber, tiada yang benar-benar ‘unlimited’ pada pelan data mobil walaupun dipromosikan dengan nama sedemikian.

  𝐁𝐚𝐠𝐚𝐢𝐦𝐚𝐧𝐚 ‘𝐔𝐧𝐥𝐢𝐦𝐢𝐭𝐞𝐝’ 𝐏𝐚𝐝𝐚 𝐃𝐚𝐭𝐚 𝐌𝐨𝐛𝐢𝐥 𝐁𝐞𝐫𝐟𝐮𝐧𝐠𝐬𝐢?

  Kita semua sudah sedia maklum, secara teknikalnya pelan data tanpa had sememangnya memberikan kita data tanpa had. Adalah penting untuk memahami bahawa terdapat garis panduan penggunaan data tertentu yang perlu diberi perhatian di bawah 𝐅𝐚𝐢𝐫 𝐔𝐬𝐚𝐠𝐞 𝐏𝐨𝐥𝐢𝐜𝐲 (𝐅𝐔𝐏).

  FUP ialah 𝐬𝐚𝐭𝐮 𝐬𝐞𝐭 𝐩𝐞𝐫𝐚𝐭𝐮𝐫𝐚𝐧 yang digunakan oleh penyedia perkhidmatan internet (ISP) atau bahasa lainnya telco untuk mengehadkan cara rangkaian boleh digunakan dan menetapkan garis panduan bagaimana cara ia harus diguna pakai.

  Dengan erti kata lain, perkhidmatan rangkaian akan diagihkan ‘secara adil’ kepada semua pelanggan tanpa membebankan infra telco.

  FUP digunakan pada perkhidmatan yang membenarkan penggunaan tanpa had nominal dengan bayaran tetap, hanya menetapkan had pada apa yang boleh digunakan, bertujuan untuk membenarkan penggunaan biasa tetapi menghalang perkara yang dianggap berlebihan.

  Sebagai contoh, pengguna perkhidmatan internet pelan ‘tanpa had’ mungkin tertakluk kepada penggantungan, penamatan atau pengehadan kelajuan untuk penggunaan yang “berterusan berlebihan, tidak adil, menjejaskan keseronokan pengguna lain terhadap perkhidmatan jalur lebar, atau tidak konsisten dengan penggunaan yang biasanya dijangka pada pakej akses tertentu.”

  𝐀𝐩𝐚 𝐀𝐤𝐚𝐧 𝐓𝐞𝐫𝐣𝐚𝐝𝐢 𝐀𝐩𝐚𝐛𝐢𝐥𝐚 𝐅𝐔𝐏 𝐃𝐢𝐚𝐩𝐥𝐢𝐤𝐚𝐬𝐢𝐤𝐚𝐧 𝐏𝐚𝐝𝐚 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐫𝐧𝐞𝐭 𝐀𝐧𝐝𝐚?

  Pasti anda pernah perasa kelajuan muat turun anda secara tiba-tiba perlahan apabila sedang strim atau memuat turun kandungan. Inilah yang dipanggil sebagai ‘bandwidth throttling’.

  Bandwidth throttling berlaku apabila ISP/telco dengan sengaja mengehadkan kelajuan internet pengguna, sama ada muat turun atau muat naik. Dengan pelan data tanpa had, sebaik sahaja anda mencapai had data kelajuan penuh bulanan anda, maka sambungan internet anda akan menjadi perlahan.

  Kelajuan perlahan ini mungkin tidak dirasai untuk aktiviti seperti melayari internet pada pelayar web, tetapi sebaik sahaja anda cuba strim YouTube, Netflix, atau cuba memuat turun fail bersaiz besar, kandungan penstriman akan mula menimbal (buffering), dan tempoh muat turun akan menjadi sangat lama.

  Data masih lagi – secara teknikalnya – tanpa had. Tetapi kelajuan internet tidak begitu.

  Kita ambil contoh Digi.

  ‘Tanpa had’ yang diaplikasikan pada pelan dalam rangkaian ialah 𝟏𝐓𝐁. Apabila mencecah had ini, ada pengguna yang memaklumkan perlu membuat panggilan kepada pihak Digi untuk ‘reset’.

  Maxis pula meletakkan had sebanyak 𝟑𝟎𝟎𝐆𝐁. Inilah dia definisi ‘tanpa had’ dan ‘adil’ pada Maxis. Apabila had ini dicecah oleh pengguna, kelajuan penstriman YouTube akan dihadkan kepada resolusi 480p sahaja. Dikhabarkan, aktiviti lain juga menjadi perlahan. Tiada peluang untuk ‘reset’ seperti pengguna Digi.

  Untuk unifi Mobile pula, telco ini meletakkan pendikit jalur lebar sejak dari mula lagi. Aktiviti penstriman untuk sesetengah laman 𝐝𝐢𝐡𝐚𝐝𝐤𝐚𝐧 𝐤𝐞𝐥𝐚𝐣𝐮𝐚𝐧 𝐚𝐭𝐚𝐮 𝐫𝐞𝐬𝐨𝐥𝐮𝐬𝐢𝐧𝐲𝐚. Anda boleh rujuk post ini untuk ketahui dengan lebih lanjut tentang pengehadan kelajuan pelan unifi Mobile:

  Apa lagi telco lain dan pelan data tanpa had yang ada untuk 𝑚𝑜𝑏𝑖𝑙𝑒? Jom sembang-sembang sikit. Tuliskan komen anda pelan apa yang anda sudah pernah cuba sebelum ini.

  Arya Putrahttps://omghackers.com/
  A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

  Artikel Terkini

  Artikel Berkaitan

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  0
  Would love your thoughts, please comment.x
  ()
  x
  %d bloggers like this: