Apa Itu Rangkaian 5G: Perkara Yang Anda Patut Tahu Tentang Rangkaian Terpantas Ini

Secara asasnya, 5G adalah generasi kelima teknologi rangkaian yang membolehkan rangkaian sel untuk mengedar data.

Generasi terbaru ini, yang sedang dalam pembangunan serta dijangka bakal diuji dan dilepaskan dalam tahun 2018, menjanjikan kelajuan yang mampu menandingi WiFi terpantas.

Laporan awal mendapati kelajuannya adalah sepuluh hingga seratus kali ganda dari rangkaian 4G LTE yang ada pada hari ini.

Dikatakan juga, 5G begitu pantas sehingga ia mampu menyaingi internet optik fiber. Sebagai contoh, pengguna akan dapat memuat turun seluruh rancangan televisyen kegemaran hanya dalam beberapa saat, atau strim video berdefinisi ultra-tinggi tanpa sebarang latensi.

Rangkaian ini juga direka bentuk bagi memenuhi keperluan peranti akan datang, dari hal-hal berkaitan automobil separa autonomi kepada Internet of Things.

Seperti rangkaian hari ini, rangkaian 5G akan menggunakan gelombang udara untuk menghantar data. Sama seperti stesen radio beroperasi pada frekuensi mereka sendiri, rangkaian selular menggunakan frekuensi sendiri untuk menghantar dan mengedarkan data.

5G akan menggunakan frekuensi band yang lebih tinggi daripada rangkaian hari ini, yang bererti kelajuan frekuensi lebih tinggi secara umumnya menawarkan kelajuan pemindahan data yang lebih cepat.

Sama seperti stesen radio, kelajuan lebih tinggi bermakna julat yang lebih pendek. Untuk memberikan kelajuan tinggi yang dijanjikan oleh 5G, rangkaian akan menggunakan spektrum frekuensi yang sangat tinggi. Spektrum ini boleh menghantar data lebih pantas daripada sebarang rangkaian sedia ada, tetapi ia memerlukan perkakasan generasi baru untuk mengatasi masalah had jarak, dan kombinasi perisian serta perkakas pintar untuk meminimumkan gangguan dan masalah latensi yang berkaitan dengan rangkaian berfrekuensi tinggi.

Rangkaian 5G akan memenuhi kehendak atau kapasiti pengguna yang lebih besar, yang bermaksud apabila acara-acara seperti sukan mahupun konsert yang dipenuhi dengan pengguna data bersesak di satu tempat, ia tidak akan lagi menjadikan rangkaian tersebut tergendala. Ini juga bermaksud sama ada mesej teks ataupun WhatsApp, ia tidak lagi akan tertangguh akibat kesesakan pengguna yang begitu ramai.

Kelajuan rangkaian 5G mungkin akan menjadikan internet optik fiber tidak relevan bagi sesuatu kawasan yang memperolehinya, kerana kelajuan tersebut membuat internet optik fiber sebagai satu bentuk penurunan signifikan.

Disimpul dan diterbitkan semula dengan kebenaran dari: Parts Washers Manufacturers

Arya Putra
Arya Putrahttps://omghackers.com/
A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family.I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe.Help me achieve it by hiring me as your reviewer.For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

Artikel Terkini

spot_imgspot_img

Artikel Berkaitan

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
spot_imgspot_img
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x