More

  Apa Itu Android TV? Ini Info Yang Mesti Diketahui Oleh Pemula

  Apakah Yang Dimaksudkan Dengan Android TV?

  Menurut namanya saja sudah boleh ditelah apakah maksud dan tujuannya. Tak susah nak faham. Android TV ialah sistem operasi Android yang direka khas untuk televisyen. Nak dapatkan prestasi serta navigasi pada televisyen yang paling optimum, kita perlukan sistem operasi yang dicipta khusus untuk tujuan interaksi bersama televisyen. Navigasi termasuklah untuk aplikasi Netflix, YouTube, Amazon Prime, Hulu, Disney+, dan sebagainya lagi.

  Ini berbeza dengan konsep Smart TV, yang mana ia turut mempunyai aplikasi terbina dalaman, dan boleh berhubung ke internet. Tetapi tanpa sokongan dari Google dengan kemas kini firmware, pemasangan aplikasi melalui Google Play Store, Android TV ialah satu pakej lengkap bagi yang memilih keselesaan dalam satu sistem.

  Sememangnya masih terdapat beberapa syarikat yang menggunakan perisian binaan sendiri, tetapi semakin hari semakin banyak yang mula beralih kepada Android TV, mungkin kerana menyedari ia adalah pilihan yang lebih tepat.

  Adakah Android TV Sama Dengan Android Yang Ada Pada Telefon?

  Secara teknikalnya, bahagian dasar sistem operasi Android TV masih menempati teras Android tersebut. Tetapi untuk dikatakan sama adalah tidak tepat walaupun pemasangan aplikasi masih lagi boleh dibuat dengan cara melalui Google Play Store dan juga sideload.

  Cuma kelebihan sistem yang ada pada peranti mobil ialah jumlah aplikasi yang boleh dipasang melalui Google Play Store adalah sangat banyak, manakala apa yang terdapat pada Android TV pula berkurangan.

  Ini adalah disebabkan berbezanya sistem, maka berbeza juga sokongan pembangun terhadap sistem tersebut.

  Aplikasi yang dibuat untuk televisyen haruslah dioptimumkan untuk penggunaan televisyen – itu adalah peraturan 101 yang mesti diikuti. Aplikasi untuk peranti mobil dibuat dengan binaan kawalan sentuhan. Android TV pula dibina dengan binaan kepada navigasi alat kawalan jauh.

  Atas kerana inilah mana-mana aplikasi yang dimuat turun dalam bentuk apk, boleh dipasang pada Android TV. Tetapi navigasi padanya berkemungkinan besar sangat tidak optimum lalu memaksa kewujudan cursor bagi menampung kekurangan paparan antaramuka aplikasi tersebut.

  Saban tahun aplikasi untuk Android TV semakin banyak, namun jumlahnya masih belum menghampiri apa yang ada pada platform telefon pintar.

  Pada Android TV, setiap aplikasi dipaparkan dalam reka bentuk ‘reben’ yang Google rujuk ia sebagai ‘Channels’. Ia adalah satu set melintang, pengesyoran dan apa yang baru ditonton dari aplikasi tertentu yang telah digunakan sebelumnya.

  Seperti telefon pintar, ia turut mempunyai Google Assistant yang boleh diarahkan untuk mengawal kandungan pada televisyen, dan lain-lain arahan.

  Terdapat juga Chromecast, yang boleh didapati pada beberapa jenis peranti, dan dapat digunakan untuk menghantar (cast) kandungan video kepada televisyen dan melakukan perkongsian skrin melalui telefon pintar, serta lain-lain aplikasi.

  Buat anda yang baru hendak berjinak atau sudah lama menggunakan platform penstriman sebagai sumber hiburan, adalah lebih baik membeli peranti yang menggunakan Android TV sebagai sistem operasinya. Ekosistem yang dapat diguna pakai pada Android TV dengan gabungan alat kawalan jauh adalah lebih serasi bersama kaedah navigasi berbanding apa yang terdapat pada set-top box yang dimasukkan stock Android.

  Oleh itu sebelum membuat pembelian, semak dahuli spesifikasi peranti dan jika ia mempunyai pensijilan dari Google serta tersedia Android TV padanya, maka belilah.

  Bab sama ada ia akan dapat memainkan Netflix dan lain-lain servis penstriman yang dilindungi oleh DRM pula, itu anda perlu buat semakan ‘ekstra’. Kebiasaannya saya akan rujukan laman Android TV Guide untuk mendapatkan maklumat mengenai apa-apa peranti yang baru dilancarkan atau sudah lama dipasarkan.

  Arya Putrahttps://omghackers.com/
  A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

  Artikel Terkini

  Artikel Berkaitan

  2 KOMEN

  Subscribe
  Notify of
  guest
  2 Comments
  Oldest
  Newest Most Voted
  Inline Feedbacks
  View all comments

  […] desktop, dan peranti sesentuh seperti telefon pintar. Kini, mereka menambah satu lagi pilihan iaitu alternatif untuk Android TV – Plasma […]

  […] desktop, dan peranti sesentuh seperti telefon pintar. Kini, mereka menambah satu lagi pilihan iaitu alternatif untuk Android TV – Plasma […]

  2
  0
  Would love your thoughts, please comment.x
  ()
  x
  %d bloggers like this: