Assalamualaikum dan Hai, lama betul kan kami tak buat artikel kat sini. Banyak post dekat Facebook Page ja. Jadi topik kita kali ni ialah AnTuTu AI Review, atau nama lain AiTuTU. Apa, penanda aras AI?

Sejak kebelakangan ini, banyak syarikat berlumba-lumba untuk fokus pada AI, merupakan menjadi benda wajib dalam produk mereka (tak semua syarikat la) untuk bersaing sapa lagi padu. Dengan ini membuatkan AI menjadi satu permintaan yang tinggi yang wajib depa boh dalam produk mereka.

AnTuTu, pasti ramai kenal nama ni. Merupakan aplikasi penanda aras yang pakat dok lumba-lumba tunjuk telefon sapa yang mendapat markah penanda aras yang tinggi. AnTuTu telah pun mengeluarkan satu aplikasi, hasil kerjasama dengan pengeluar cip yang nama dia “AI Review” yang fokus dia untuk mengukur prestasi AI dalam telefon pintar.

Tapi, tak semua telefon yang memenuhi standard untuk AI, yang membawa kepada situasi di mana setiap pengeluar cip mempunyai pemahaman dan pelaksanaan AI mereka sendiri. Seperti :

  • Qualcomm mempunyai operasi AI melalui Hexagon DSP.
  • HiSilicon pula melalui NPU (Neural Processing Unit).
  • Samsung dan MediaTek pula mempunyai operasi AI melalui cip khusus, masing-masing dirujuk sebagai NPU (Neural Processing Unit) dan APU (AI Processing Units).

Keadaan menjadi lebih rumit apabila sinergi antara perkakasan dengan perisian, amat penting untuk prestasi AI berkesan. Setiap vendor (pembekal telefon pintar) menyediakan SDK mereka sendiri untuk AI, antaranya :

  • Qualcomm ada SNPE (Snapdragon Neural Processing Engine).
  • HiSilicon ada HiAI.
  • MediaTek ada NeuronPilot.
  • dan lain-lain.

Sambung balik pasal AnTuTu AI Review, jauh melencong kan? Aduh
Aplikasi ni terbahagi kepada dua ujian, iaitu

  1. Klasifikasi Imej (Image Classification) = Menguji ulasan Data ujian yang terdiri daripada 200 imej, berdasarkan pada rangkaian Neural Inception V3.
  2. Pengiktirafan Objek (Object Recognition) = Menguji ulasan video 600-frame dan berdasrkan rangkaian Neural MobileNet SSD.

Rangkaian saraf ini kemudian diterjemahkan ke dalam rangkaian saraf yang disokong oleh pengeluar cip melalui SDK yang disediakan oleh vendor. Kalau cip tu takda sokongan algorithm AI, aplikasi ni akan guna TFLite untuk penandaarasan. AnTuTu sendiri bagi amaran bahawa keputusan dari penandaarasan tersebut tidak memuaskan dan tak boleh dipercayai.

Markah penanda aras ini secara langsung berkaitan dengan kelajuan dan ketepatan. Sekiranya ketepatan tak selari dengan kelajuan, AnTuTu akan bagi penalti dekat markah tersebut. Ini akan mengelakkan penipuan dalam penanda aras AI yang hanya bergantung kepada hasil yang pantas tetapi salah.

AnTuTu juga telah meletakkan beberapa ‘remarks‘ khas untuk penggunaan aplikasinya. Iaitu platform yang menggunakan pemproses AI yang sama mungkin tidak mempunyai jurang skor yang besar kerana penanda aras tidak hanya menguji prestasi, tapi fokus kepada pretasi AI. Samsung (buat masa sekarang), tidak lagi melancarkan AI SDK mereka sendiri, dan HiSilicon menggunakan TFLite untuk fungsi tertentu, yang bermaksud markah mereka akan menjadi rendah sehingga keadaan itu bertambah baik. Bukan itu sahaja, versi asas Android juga akan mempengaruhi markah kerana Google sendiri telah mengoptimumkan sokongan AI pada peringkat sistem.

Malah, AnTuTu membuat kenyataan dekat blog mereka, jelas bahawa matlamat untuk mengukur prestasi AI tak mungkin dengan mudah hanya berdasarkan nombor semata-mata. Terdapat banyak pembolehubah yang terlibat dalam pengiraan AI ini, yang menambah satu lagi lapisan kerumitan kepada interaksi sudah kompleks untuk penyelesaian di antara perkakasan dan perisian yang berbeza. Nombor markah yang akan keluar dari aktiviti penanda aras tidak adil terhadap nuansa yang terlibat dalam dunia AI.

Ini kami lampirkan screenshot aplikasi ni yang dipasang, diuji pada peranti OnePlus 6, TreskMod 9, RedFlare Kernel.

Markah yang telefon kami dapat.

 

Ini merupakan ujian yang pertama, iaitu Klasifikasi Imej.

 

Ini merupakan ujian yang kedua, iaitu Pengiktirafan Objek.

Jadi apa pendapat ampa mengenai AnTuTu AI Review, penanda aras AI? Kalau ampa nak uji, cuba aplikasi tersebut, klik pautan bawah ni
AnTuTu AI Review Benchmark

Oh ya, telefon kami sangkut dekat ujian kedua tu, pakai OxygenOS Open Beta 12 + Radioactive Kernel tapi pakai TreskMod 9 lepas pulak ujian tu. hmm.

Sumber : XDA dan Blog AnTuTu