Android TV Box Ditemui Bersama Malware

Seorang penyelidik keselamatan dari Kanada telah menemui malware yang dimuatkan bersama Android TV Box. Malware tersebut bersifat ‘degil’, tetapi canggih, dan dipasang terus ke dalam firmware.

Malware tersebut ditemui oleh Daniel Milisic, yang mencipta skrip dan arahan untuk membantu pengguna membatalkan muatan dan menghentikan komunikasinya kepada pelayan C2.

Peranti yang dimaksudkan ialah Android TV Box T95 dengan pemproses AllWinner T616.
Peranti ini sudah pun tersedia secara meluas melalui Amazon, AliExpress dan platform e-dagang mega yang lain.


Milisic berkata dia pada mulanya membeli peranti ini untuk menjalankan DNS Pi-hole, yang melindungi peranti daripada kandungan tidak diingini, iklan dan laman hasad tanpa memasang perisian.

Semasa menganalisis permintaan DNS dalam Pi-hole, Milisic mendapati bahawa peranti itu cuba menyambung ke beberapa alamat IP yang berkait dengan perisian hasad aktif.
Milisic percaya perisian hasad yang dipasang pada peranti itu adalah dari jenis yang menyerupai ‘CopyCat,’ iaitu perisian hasad Android canggih yang pertama kali ditemui oleh Check Point pada tahun 2017.

Malangnya, peranti Android TV yang murah seperti ini mengikut laluan yang tidak jelas daripada pembuatan di China kepada pasaran global.
Dalam kebanyakan kes, peranti akan dijual di bawah berbilang jenama dan nama tanpa petunjuk jelas dari mana ia berasal.

Tambahan lagi, memandangkan peranti biasanya mengalir melalui banyak tangan, vendor dan penjual mempunyai beberapa peluang untuk memuatkan ROM tersuai pada peranti, yang berpotensi mempunyai aplikasi hasad.

Untuk mengelakkan daripada berlakunya ‘pembelian malang’ seperti ini, adalah lebih baik anda membeli peranti yang diyakini dan disyorkan, seperti:

Hako Mini:

Hako Mini 4K: Harga Marhaen, Ciri Bangsawan

Wallmart Onn:

Walmart Onn Android TV 4K

Peranti Penstriman Kempen Cut The Cord:

Peranti Penstriman Untuk Kempen ‘Cut The Cord 2022’

Nvidia Shield TV Pro:

Nvidia Shield TV Pro: Penanda Aras Terbaik Untuk Peranti Penstriman Terkini

Arya Putra
Arya Putrahttps://omghackers.com/
A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

Artikel Terkini

spot_imgspot_img

Artikel Berkaitan

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
spot_imgspot_img
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x