Amerika Syarikat Bercadang Sekat Jualan Peranti TP-Link

Kerajaan Amerika Syarikat sedang mempertimbangkan untuk mengharamkan penjualan peranti TP-Link, pengeluar router internet dari China, atas kebimbangan keselamatan negara.

Langkah ini diambil selepas laporan bahawa router TP-Link digunakan dalam serangan siber yang dikaitkan dengan penggodam dari China.

Beberapa agensi persekutuan, termasuk Jabatan Perdagangan, Pertahanan, dan Kehakiman, sedang menyiasat TP-Link.

Jabatan Kehakiman juga meneliti sama ada TP-Link terlibat dalam amalan anti-persaingan dengan menjual router di bawah kos pengeluaran.

TP-Link menguasai kira-kira 65% pasaran router untuk kediaman dan perniagaan kecil di AS. Sekiranya larangan ini dilaksanakan, ia akan memberi kesan besar kepada pengguna yang bergantung pada peranti TP-Link untuk sambungan internet mereka.

TP-Link telah dikritik kerana gagal menangani kelemahan keselamatan dalam produknya, yang dilaporkan dieksploitasi oleh penggodam yang dikaitkan dengan kerajaan China.

Syarikat itu menegaskan bahawa mereka mematuhi piawaian keselamatan industri dan komited untuk menangani kebimbangan keselamatan negara AS.

Sumber:

  1. New York Post
  2. CNET
Arya Putra
Arya Putrahttps://omghackers.com/
I am Arya Putra, a tech enthusiast and the founder of OMGHackers.com. With a passion for cybersecurity, open-source software, and emerging technologies, I specialize in reviewing and analyzing digital tools that shape the future.My goal is to provide in-depth, honest, and insightful reviews to help users make informed decisions about the latest tech innovations. Whether it’s software, hardware, or security-related topics, I strive to deliver content that is both practical and engaging.If you’re looking for a dedicated tech reviewer, I’m open to collaborations. For review inquiries, feel free to contact me at arya@omghackers.com

Artikel Terkini

spot_imgspot_img

Artikel Berkaitan

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
spot_imgspot_img
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x