Assalammualaikum dan salam sejahtera warga OMG Hackers semua.
Sebelum ini kita didedahkan dengan storan awan antarabangsa seperti Dropbox, Box, Shared, SurDoc, Pogoplug, MEGA, Hostr dan banyak lagi storan awan yang tidak kita ketahui dan terokai lagi. Akan tetapi amat jarang di antara kita didedahkan dengan storan awan dari negara China. Mungkin masalah bahasa menjadikan kita tidak berminat untuk menerokai storan awan mereka.
Tahukah anda di China, storan awan percuma tidak lagi di paras GB(gigabytes). Di sana paling kurang kapasiti yang diberikan adalah 1TB(terabytes) bersamaan dengan 1024GB. Antara syarikat yang menawarkan storan percuma bersaiz TB ini adalah Qihoo 360, Tencent iaitu syarikat pengeluar WeChat, Baidu, dan Yunio. Tencent telah mengeluarkan kenyataan bahawa mereka akan mengeluarkan storan awan versi bahasa Inggeris untuk pengguna antarabangsa pada awal tahun 2014. Di sini saya ingin kongsi dengan anda semua 360 Cloud dari Qihoo.
Qihoo sebenarnya adalah sebuah syarikat gergasi dari China yang mengeluarkan produk antivirus seperti 360 Internet Security, 360 Mobile Security untuk peranti Android dan iPhone, serta 360 Browser berasakan enjin chromium. Anda boleh dapatkan informasi tentang syarikat ini di sini [Pautan] beserta produk antivirus mereka di sini [Pautan].
Tanpa membuang masa lagi, kita teruskan sahaja kepada cara-cara untuk daftar storan awan ini dan seterusnya mendapatkan 36TeraBytes itu.
1. Anda perlu membuat akaun klik pada pautan tersebut: [Pautan]
2. Akan keluar paparan seperti berikut, ikut seperti gambar dibawah:
Klik untuk paparan lebih jelas
3. Akan keluar seperti gambar di bawah ini. Anda akan dapati saiz permulaan yang anda dapat adalah 5GB. Jangan risau, muat turun pula 360 Desktop Client dengan klik pada kotak biru tersebut. Pasangkan pada PC anda sehingga selesai. Kemudian klik pula pada butang berwarna oren untuk mendapatkan 10TB anda.
Klik untuk paparan lebih jelas
4. Kemudian akan keluar paparan seperti di bawah. Cuba log masuk username dan password anda. Jika tidak boleh klik pada tulisan berwarna oren di sebelah kanan bawah. Saya hadapi masalah untuk log masuk pada laman tersebut tetapi berjaya setelah klik pada tulisan oren tersebut untuk log masuk.
5. Anda sudah berjaya mendapatkan storan bersaiz 10TB (^_^). Sekarang untuk mendapatkan baki 26TB tersebut, anda perlu memasang aplikasi pada telefon bimbit anda pula. Download QR Reader pada peranti anda dan lakukan imbasan pada kod di bawah untuk muat turun aplikasi.
Klik untuk paparan lebih jelas
6. Selesai sahaja memasang aplikasi tersebut pada peranti anda, log masuk ke akaun anda di peranti tersebut dan klik pada pautan ini untuk mendapatkan baki storan awan anda dan seterusnya klik pada butang bewarna oren: [Pautan]
7. Selesai.. anda boleh menggunakan desktop client untuk muat naik maksimum 5GB per fail ke storan awan anda. Jikalau anda tidak mahu menggunakan dekstop client itu, anda boleh guna laman sesawang sahaja akan tetapi had limit untuk muat naik di laman sesawang hanyalah 360MB per fail sahaja. Sekian.. ada apa-apa pertanyaan boleh la diajukan pada ruangan disqus di bawah..
Kelajuan muat turun fail dari storan awan ini juga memuaskan, anda boleh muat turun fail tersebut untuk cuba kelajuan muat turun:
Saya menggunakan Streamyx 4Mbps, jadi (4/8=500KB/s) ok la tu kelajuan nyer.. huhu