A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

“Kalau Tak Suka Duduk Malaysia, Pindah Uganda!”

Biasa dengar kan ayat macam ni?

Tapi tahukah anda, di Uganda terdapat Undang-Undang baru yang mengenakan cukai ke atas semua media sosial?

Ia dilabel sebagai aktiviti yang boleh dikenakan cukai, dan ini termasuklah Facebook, WhatsApp, Twitter, Tinder, dan lain-lain lagi.

Rang Undang-Undang ini telah diluluskan pada Mei lepas oleh parlimen Uganda, ia telah menyebabkan penyedia servis internet untuk menyekat laman-laman sosial tersebut sehingga pengguna membayar sebanyak 200 shilling (0.22MYR) setiap hari.

Sumber gambar.

Dalam satu kenyataan bersama, ISP MTN, Airtel, dan Africell memberitahu pelanggan mereka bahawa perkhidmatan yang disenaraikan di atas akan disekat sehingga pembayaran dibuat. Pembayaran mesti dibuat terlebih dahulu melalui telefon bimbit, dengan diberikan sedikit diskaun jika pelanggan membayar untuk ‘langganan’ sebulan.

Disebabkan oleh hal ini, maka carian untuk VPN melonjak secara mendadak kerana ia dapat membantu pengguna mengelak dari membayar cukai tersebut.

Pengarah Eksekutif Suruhanjaya Komunikasi Uganda, Godfrey Mutabazi dalam satu kenyataannya berkata, penyedia servis internet akan diarahkan untuk menyekat VPN bagi mencegah rakyat mengelakkan diri dari membayar cukai media sosial.

“We have technology that will block the VPN services so that no one dodges the taxes. Different VPN systems continue to come with more advanced features to circumvent government crackdowns but governments around the world have continued to block them.”

Ini telah menimbulkan kemarahan oleh para rakyat Uganda kerana pada hemat mereka, mereka telah pun membayar cukai apabila melanggan data internet.

Benarlah kata peribahasa kita, hujan emas di negeri orang, hujan cukai di negeri sendiri, lebih baik SST lagi.

Ehhh.