Berita Linux

Ubuntu Unity 7 Desktop Experience Bionic Beaver: Unity Kembali Dihidupkan?

Kita sedia maklum bahawa Unity (dekstop shell/environment) pada Ubuntu telah pun digugurkan beberapa bulan lalu dan diganti dengan Gnome.

Ramai yang ‘menarik nafas lega’, ramai pula yang berasa kesal dengan keputusan tersebut. Apa yang menarik tentang sesuatu projek bersumber terbuka ini ialah sekiranya ia ‘dimatikan’ dari satu sumber, namun jika ia mendapat sokongan kuat dari komuniti dan pembangun, maka tidak mustahil untuk ia dapat ‘dihidupkan’ semula.

Begitulah yang terjadi kepada Ubuntu yang disertakan dengan Unity. nampaknya ura-ura ia kembali dihidupkan (fork) menjadi kenyataan apabila idea tersebut mendapat sokongan dari komuniti.

Dikatakan perbincangan mengenai terbitan baru Ubuntu ini masih dalam perbicangan awal, namun Canonical sudah memberi lampu hijau kepada mereka yang terlibat untuk menggunakan nama ‘Ubuntu’.

Kini sudah ada ISO yang berasaskan versi 18.04, namun apabila sudah memasangnya ia dipapar sebagai 17.10.

Bagaimana saya tahu? Saya menulis artikel ini melalui Ubuntu Unity.

Muat turun ISO: Ubuntu Unity 7

Sumber: OMG! Ubuntu!

Arya Putra
A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]
https://omghackers.com/