A regular tech blogger who have passions for cats. I will not put my trust on anybody who hated them, doesn't matter if they are my friends or family. I have a dream where I am the owner of a Cat Cafe. Help me achieve it by hiring me as your reviewer. For any review inquiries, you can contact me at [email protected]

Seperti biasa, dari satu ke satu produk Tronsmart masuk ke laman ini, dan saya juga tiada plan untuk menghalang mereka dari menghantarnya kerana saya sudah lama menggunakan produk mereka.

Setakat ini senarai produk Tronsmart yang saya sedang gunakan masih berfungsi dengan baik dan saya berpuas hati akan kualitinya.

Oleh itu dari kita membuang masa, lebih baik kita terus buka kotak dan lihat apa yang ada dalam pakej pengecas pantas dari Tronsmart ini.

Seperti biasa, anda akan diberikan adapter, satu kabel USB-C, buku manual pengguna, kad waranti dan kad info mengenai VoltIQ™.

Apa itu VoltIQ? Ianya adalah satu kaedah pengecasan yang menyesuaikan aliran elektrik dan watt kepada ratio maksimum yang diperlukan oleh peranti. Ini bererti peranti anda tidak akan dicaj secara berlebihan, atau dicaj kurang pula dari kapasiti maksimum yang mampu diterima olehnya.

Pengecaj ini juga menyokong Quick Charge 3.0, dan ia merupakan ‘Quick Charge Certified Charger’. Anda tidak perlu bimbang akan kualiti dan keselamatannya kerana ia telah disahkan oleh pihak Qualcomm. Anda boleh semak atau muat turun senarai pengecaj yang mendapat pengesahan sokongan rasmi Quick Charge dari Qualcomm di sini: Quick Charge Device List.

Apakah perbezaan antara teknologi Quick Charge dan VoltIQ?

Quick Charge adalah teknologi pengecasan pantas dari Qualcomm, yang hanya serasi dengan peranti yang menggunakan pemproses Snapdragon.

Manakala VoltIQ pula teknologi yang diterapkan ke dalam pengecas Tronsmart, serasi dengan mana-mana peranti. Ia akan menyelaraskan kelajuan pengecasan sesuai dengan spesifikasi dan kemampuan penerimaan peranti.

Apa yang bagusnya, selain menyokong Quick Charge 3.0, ia juga menyokong ‘keserasian ke belakang’ atau backwards compatible dengan peranti yang mempunyai teknologi Quick Charge 1.0 dan 2.0.

Tetapi pada saya ciri paling mantap dan paling penting pada pengecas ini ialah ciri keselamatannya.

Pengecas WC1T ini mempunyai ciri perlindungan dari pengaliran arus dan voltage berlebihan, perlindungan dari litar pintas, dan juga perlindungan dari suhu panas melampau.

Keseluruhan material, kemasan akhir, dan kualiti binaan tidak perlu dipertikaikan lagi. Tronsmart  merupakan salah satu jenama pertama yang mana produknya dibuat menggunakan teknologi dan kelulusan dari Qualcomm untuk mengimplementasi pengecasan pantas Quick Charge 2.0.

Atas sebab itu Qualcomm tidak ragu memberi kelulusan bagi variasi produk baru yang mengguna pakai Quick Charge 3.0 pula kepada mereka. Di sini saya juga sangat berharap agar Tronsmart menjadi antara peneraju pengecas Quick Charge 4/4+.

Kemasan pengecas ini dapat anda lihat pada gambar berikut. Ia tidak hanya semata-mata beberapa litar ringkas, sebaliknya dipenuhi dengan fungsi-fungsi keselamatan unggul. Dari luar reka bentuknya biasa sahaja. Nampak tiada apa yang terlalu istimewa. Cuma saya sukakan ‘finishing’ atau kemasan warna hitam matte padanya.

Di sini saya tunjukkan dua sampel kelajuan pengecasan pada dua peranti yang saya miliki iaitu Redmi Note 7 dan Mi 9T.

Kelajuan pengecasan pada Redmi Note 7.

 

Kelajuan pengecasan pada Mi 9T.

Baiklah, jika anda berminat dan ingin mendapatkannya, anda boleh hala ke pautan di bawah:

Shopee: Tronsmart Quick Charge 3.0 Wall Charger (1 Port) WC1T

Lazada: Tronsmart WC1T Quick Charge 3.0 Wall Adapter (ORIGINAL)